Verdens beste boller!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 20

Verdens beste boller!

Vi er ganske så mange som sier at vi lager verdens beste boller, og hvis du leser gjennom de ulike oppskriftene, finner du fort ut at de er ganske så like. Det er hvetemel, sukker, melk, gjær og smør som skal i deigen. Noen smelter smøret og har i deigen, andre smuldrer inn smøret (det brukte jeg å gjøre da jeg brukte MAMMAS BOLLEOPPSKRIFT) og så har det blitt ganske så vanlig å elte smøret inn i deigen etter at deigen allerede har blitt eltet en stund. Det å elte inn smøret til slutt, synes jeg gir en enda glattere og luftigere deig.

Dette er deigen jeg bruker som grunnlag til nesten alt jeg baker av søt gjærdeig.

PS! Når jeg skriver smør i denne oppskriften, mener jeg normalsaltet meierismør.

LES MER: Bak SOLKSKINNSBOLLER MED MANDELFYLL OG VANILJEKREM

Da jeg startet å lage søt gjærdeig på denne måten, begynte jeg også å elte deigen mye lengre enn jeg hadde gjort tidligere. Eltetiden gir en smidigere deig og en deig som er lettere å dra og strekke i, noe som er viktig når man for eksempel baker KANELBOLLER.

Ingredienser

Verdens beste hveteboller

750 g hvetemel
100 g sukker
0.5 ts salt
1 pk gjær
1 ts kardemomme
5.25 dl kald melk
100 g kaldt smør
50 g rosiner
1 egg, til pensling

Slik baker du verdens beste hveteboller

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt.

Ha rosinene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La det stå slik i ca. 10 minutter – mens deigen elter. Når det er 3 minutter igjen av eltetiden totalt, heller du av vannet og elter rosinene inn i deigen.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Elt den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg bruker å fordele bollene på to brett.

Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve i 20-25 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader. Bruker du to brett, er det lurt å bruke varmluft slik at du kan steke begge brettene samtidig.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek bollene i ca. 12 minutter. Følg med.

Ha bollene over på en bakerist og la de avkjøles.

69 kommentarer til “Verdens beste boller!”

  • Jeg bytter litt på, Susanne. Har jeg flere brett som skal stekes, bruker jeg varmluft sånn at jeg får stekt flere samtidig.

 1. Denne deigen var super å jobbe med, og bollene ble knallgode😊 De fikk fastelavenstatus i dag. Takk for oppskriften Marit. Ha en fin fastelaven.

 2. Denne oppskrifta likte jeg godt! Deigen var enkel å jobbe med, og bollene ble myke og luftige. Fint å slippe å smelte smøret:)

 3. Elsker disse, de blir virkelig perfekte hver eneste gang! 🙂 Endelig får også jeg til gjærbakst. Besøkende skryter også alltid over disse bollene. Tusen takk for oppskrift!!

 4. Hei! Når du dobler deigen, bruker du 2 poser med tørrgjær? det blir ikke for mye?

  Gleder meg til å se om jeg får til å bake gode boller! Er vanligvis ikke noe flink med gjærbakst, hehe.

  God søndag!

  • Hei Sara! Beklager at svaret kommer så sent. Meldingen din hadde havnet i spam-boksen. Du trenger ikke å doble gjærmengden om du dobler deigen. Men, om du lager den enda større enn det, bruker du litt mer gjær. Bruk gjerne rød gjær som er beregnet på søte deiger. Lykke til med bakingen!

 5. Hei!Jeg vil bare først si at jeg elsker baksten din!MEN jeg ser du bruker ring(er)på fingeren når du baker og knar i deigen.Blir ikke det uhygenisk?Jeg tar alltid av meg ringer når jeg skal til m bakst.Mvh linda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon