I går ettermiddag var det duket for gåtelaging her i huset. 3. klassingen hadde i norsklekse å skulle lage gåter. Så mens jeg nå fremdeles er i et gåtefullt humør, kommer dagens gåte fra meg. Hva er ganske så gammeldags og stekes i en brødform? Har du svaret? Skjønte det kanskje ut i fra oppskriften. Det er riktig: Formkake!

Jeg elsker gode, gammeldagse, saftige formkaker! De må være saftige og lagd på skikkelige råvarer. Åh! Så utrolig mange deilige smaker det da er mulig å hvelve ut av en brødform – eller en annen form hvis du nå skulle finne på å bruke det i stedet for.

Denne honningformkaken oppfyller alle mine formkakekriterier. Her bruker jeg en bringebærhonning til glasur, men det er det jo ikke sikkert at du har stående tilgjengelig på din kjøkkenhylle, og da bruker du bare en helt vanlig honning i stedet for. Ikke værre enn det.

Oppskrift på saftig formkake med honning og ingefær
225 g hvetemel
1 ts kanel
1 ½ ts bakepulver
½ ts salt
75 g brunt sukker
1 cm fersk ingefær, ev. 1 ts tørket ingefær
240 g sommerhonning eller annen mild honning
1 ½ dl solsikkeolje
1 dl sterk kaffe, litt avkjølt
2 stk store egg
2 ts bringebærhonning til pynt

Kaken stekes på 175 grader i ca. 1 time.
Smør en 1-liters brødform med olje og dryss den med semulegryn.

Bland alt det tørre i en bolle. Bruker du fersk ingefær, river du den på den fineste siden av rivjernet. Er honningen helt fast, varmer du den opp over et vannbad eller i mikrobølgeovnen før du blander den sammen med resten av væsken.

Bland alt raskt sammen og hell røren over i brødformen. Stekes på nederste rille. Etter 30 minutter legger du et bakepapir over toppen av kaken slik at den ikke blir brent.

La kaken avkjøles i formen. Fordel bringebærhonning eller en annen god, og litt fast honning over kaken før servering.

Innpakket i plast, holder denne kaken seg godt i flere dager.

 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *