Laks med agurksalat og poteter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Laks med agurksalat og poteter

I barndommen sto det veldig ofte laks på menyen på søndagene. Lakseskiver som hadde trekt i godt krydret vann sammen med kokte poteter, agurksalat, rømme og smeltet smør. Jeg brukte bestandig å ha på store mengder smeltet smør oppå rømmen. Smøret størknet og smakte fantastisk godt blandet med den sure rømmen.

Mamma brukte som oftes å servere lakseskivene kalde, og det synes jeg fremdeles er veldig godt. Så du kan vel i grunn bestemme helt selv om du vil servere denne laksen varm eller kald. Skal du ha den kald, starter du med laksen og ikke agurksalaten som jeg skriver i oppskriften.

Agurksalaten har jeg gjort om litt i forhold til barndommens. Her blander jeg agurkskivene sammen med rømmen og dill, og får en frisk og god salat som passer god til den rosa fisken og de møre potetene.

For meg er dette perfekt middag hvilken som helst dag i uka!

Laks med agurksalat og poteter

Oppskrift på laks med kokte poteter og agurksalat

til 4 personer

Laksen
4 ss sukker
4 ss salt
4 x 150 g laksefileter, uten skinn og bein
4 sjalottløk
4 selleristilker
2 laurbærblad
10 hele pepperkorn
vann

Agurksalaten
3 dl lettrømme eller crème fraîche light
3 ts hvitvinseddik eller epleeddik
1 ts sukker
½ ts salt
noen gode runder med pepperkverna
1 stor agurk

2 selleristilker
4–5 kvister dill

Dillkokte poteter
vann
12 små poteter
2 ts salt
7–8 kvister dill
1 ½ ss olivenolje

Laks med agurksalat og poteter

Start med agurksalaten. Ha rømme, eddik, sukker, salt og pepper i en liten bolle og bland det sammen. Del agurken i fire og skjær vekk den myke kjernen i midten. Skjær den så i 3-4 mm tykke skiver. Skjær selleristilken så tynnere skiver som du greier og hakk dillen kjapt opp. Ha alt oppi bollen og bland det sammen. Salaten blir best om den får stå i kjøleskapet i 30 minutter før den spises.

Så setter du på potene. Kok opp vann i en kasserolle. I mellomtiden skrubbvasker eller skreller du potetene. Når vannet koker, har du i saltet, potetene og stilkene fra dillen du skal bruke her samt fra agurksalaten. Kok potetene møre. Det tar 20-25 minutter. Stikk en spiss kniv inn i den ene poteten for å kjenne at de er ferdigkokt. Hell av vannet.

Hell olivenoljen og grovhakket dill over potetene og rist to ganger på kasserollen slik at potetene blir dekt av både olje og dill.

Bland sukker og salt i en bolle og dryss over og under laksestykkene. La det ligge slik i 15–20 minutter før du skyller dem i kaldt vann. Rens løkene og vask selleristilkene godt før du skjærer dem opp i tynne skiver. Ha det oppi en liten kasserolle sammen med laurbærbladet og pepperkornene. Fyll på nok vann til at det vil dekke fisken etterpå.

Kok opp vannet og legg i fiskestykket. Legg på et lokk og la vannet komme opp til kokepunktet igjen. Ta kasserollen av plata og la fisken ligge i vannet i 10 minutter.

Ta med løken og selleriskivene opp sammen med laksen og server.

Laks med agurksalat og poteter

4 kommentarer til “Laks med agurksalat og poteter”

    • Hei Ingrid! Sukkeret og saltet er med på å gi smak til fisken og til å “stramme opp” kjøttet. Det meste forsvinner igjen når vi skyller fisken før tilberedning.
      Det går veldig fint om du dropper sukkeret også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon