Plomme- og bjørnebærpai

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Plomme- og bjørnebærpai

Har du fremdeles plommer enten hengende på et tre i hagen eller i noen poser i kjelleren? Bruk opp noen av dem for å lage denne kjempegode paien!

Har du først funnet deg en perfekt paioppskrift, kan du variere den i alle mulige retninger. Det gjør jeg med denne! Jeg bruker den til rabarbra, epler, pærer, nektariner og som her; til plommer og bjørnebær. I og med at disse fruktene og bærene har forskjellig søthetsgrad, varierer jeg sukkermengden i fyllet ut i fra det. Rabarbraen får betydelig større sukkerfølge enn dagens plommer og bjørnebær. Og bruker jeg en større paiform, øker jeg fyllmengden noe. Deigen til paibunnen er stor nok til en rundform på 30 cm i diameter.

Plomme- og bjørnebærpai

Er du glad i å lage pai, er det kjekt å ha et glass med tørkede erter, kikerter eller bønner stående på kjøkkenet. De kan brukes om og om igjen til forsteking av paibunnen. Jeg har brukt de samme kikertene i mange år til dette formålet.

Du husker kanskje jeg hadde oppskriften på en rabarbrapai på bloggen min tidligere i år. Oppskriften er nesten den samme. Den finner du her.

Ingrediensliste
Paibunn
175 g hvetemel
1/2 ts sukker
120 g kjøleskapskaldt smør
2–4 ss iskaldt vann

Fyll
450 g plommer
150 g bjørnebær
100 g sukker
1 ss maisenna

Topping
100 g hvetemel
40 g brunt sukker
20 g vanlig sukker
1 ts vaniljesukker
80 g smør

Plomme- og bjørnebærpai

Smør en paiform eller ildfast form. Her bruker jeg en paiform med løs bunn på 23 cm i diameter.

Ha hvetemelet og sukker i en food processor. Del opp smøret i terninger og kjør det inn sammen med melet. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å samle deigen til en klump. Ikke kjør food processoren mer rundt enn akkurat nødvendig, da får du en seig paideig. Klem deigen flat og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Mens food processoren fremdeles er skitten, lager du toppingen. Ha alle ingrediensene i processoren og bland dem sammen. Du kan også gjøre dette for hånd. Sett det til side til etterpå.

Jeg liker beste å kjevle paideig ut mellom to lag med plastfolie. Dryss litt hvetemel på en dobbel bredde plastfolie. Legg på deigen og dryss litt mel over før du legger på et dobbel bredde med ny folie. Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.

Ta av plasten på den ene siden. Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass mens du fremdeles har plasten på plass på oversiden. Grovklipp kantene rundt før du klemmer dem til. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Del opp plommene i båter og fjern steinene. Bland dem sammen med bjørnebærene, sukker og maisenna i en bolle. Hell fyllet oppi paiforma og fordel toppingen over til slutt. Sett forma på et bakepapirkledd stekebrett (det kommer til å boble over under stekinga) og stek paien på nederste rille i ca. 1 time og 20 minutter.

La paien avkjøles litt før den nytes. Kan gjerne serveres med is eller vaniljesaus.

Plomme- og bjørnebærpai

Plomme- og bjørnebærpai

 

 

Ett kommentar til “Plomme- og bjørnebærpai”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon