Ostegratinert blomkål med sprøstekt bacon

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Ostegratinert blomkål med sprøstekt bacon

Dette er godt, folkens! Perfekt middag nå når grønnsaksdiskene bugner av sprø, hvite og vakre blomkåler som bare venter på å bli plukket opp av deg! Enkelt og lettvint er det også. Det eneste som er lurt å huske på når du lager denne middagen, er skolekjøkkenets leksjon nummer 3 eller 4: hvordan lage hvit saus uten klumper. Og sper du det smeltede smøret og hvetemelet med litt og litt væske, som du lar koke opp mellom hver speing, blir sausen din garantert klumpfri. Å spe betyr å utvide, noe som igjen betyr å helle i væske i dette tilfellet. Se lenger ned i oppskriften for å få en skikkelig gjennomgang av den hvite sausen.

Velg deg et godt bacon, gjerne en type som er tørrsaltet, når du skal lage dette. Tørrsaltet bacon blir sprøere og rett og slett bedre fordi det ikke slipper så mye væske når det stekes, som andre bacontyper.

Nyt maten!

Ostegratinert blomkål med sprøstekt bacon

Ostegratinert blomkål med bacon

til 4 personer

2 store eller 3 mindre blomkålhoder
1-2 ts salt
40 g smør
2 ss hvetemel
2 dl av kokevannet til blomkålen
2 dl H-melk
25-30 g nyrevet parmesan
nykvernet pepper
250 g bacon, gjerne tørrsaltet

Ostegratinert blomkål med sprøstekt bacon

Sett stekeovnen på 225 grader. Bruk gratineringsfunksjon dersom du har det på stekeovnen.

Del opp blomkålene i ganske store buketter. Kok opp vann i en kjele og ha i mesteparten av saltet. Ha i blomkålbukettene og kok dem nesten møre. Det tar 4-5 minutter. De skal fremdeles ha litt motstand i seg når du stikker i dem med en kniv. Hell dem over i et dørslag og la dem renne av. Ta vare på kokevannet.

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn hvetemelet. Hell i ca. 1 dl av kokevannet og la det komme opp til kokepunktet igjen før du visper det sammen til det blir klumpfritt. Gjenta med resten av vannet før du sper med all melka til slutt. La sausen koke i 6-7 minutter slik at melsmaken forsvinner. Riv opp parmesanosten og ha i sausen. Smak så til med salt og pepper.

Legg blomkålbukettene over i en ildfast form og hell sausen over. Sett det i stekeovnen og gratiner til ostesausen får gyllenbrune flekker rundt om kring.

I mellomtiden deler du opp baconet i småbiter og steker på medium temperatur i en stekepanne til det blir gyllenbrunt og sprøtt. Ta baconet opp av fettet og la det renne av på kjøkkenpapir slik at det holder seg sprøtt og fint.

Dryss baconet over ved servering.

Du kan gjerne lage en salat og servere til eller riste noen skiver med godt brød og legge ved siden av.

Ostegratinert blomkål med sprøstekt bacon

5 kommentarer til “Ostegratinert blomkål med sprøstekt bacon”

  1. Det her lager jeg også en del. Alltid vellykket og servere til venner som husker på retten fra barndommen (samme skjebne som middagsretten brennende kjærlighet, en middag jeg hadde et religiøst forhold til som barn), men som i deres heim har tapt kampen mot pizza/taco.

    Mye retromat virker fremdeles. 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon