Har du smakt eller bakt tekake  noen gang? Ikke? Nå har du muligheten til å prøve ut en av de virkelig store klassiske langpannekakene. Dette er hva jeg kaller god gammeldags snaddermat!

Ettersom toppingen på denne kaken er så god, liker jeg å ha på ganske mye av det. For at kaken ikke skal bli helt flat, er det derfor lurt å la deigen få tre hevinger. Jeg kan garantere deg at det er bryet verdt med den ekstra hevingen. Utfordringen med denne kaken er å stoppe spisingen i tide.

Tekake

Dette trenger du for å lage tekake i langpanne
140 g smør
3 dl melk
9–10 dl hvetemel
50 g gjær
110 g sukker
½ ts kardemomme
revet skall fra ½ sitron
rosiner

Topping
200 g mandler
200 g sukker
200 g smør
1 ½ ts kanel

Smelt smøret i en kasserolle. Ha i melken og la den bli fingervarm (37 grader). Smuldre i gjæren og rør til den er oppløst. Bruk den fineste siden av rivjernet for å rive sitronskallet. Bland alle ingrediensene, unntatt rosinene, og rør til du får en fin og glatt deig. Ha i nok mel til at deigen akkurat slipper bollen. Dekk til bollen og la deigen heve på et lunt sted i 30–40 minutter.

Smør langpannen med litt smør eller olje. Smør godt oppover kantene også. Ha mel på bakebordet og hvelv deigen over. Elt inn rosinene. Kjevle ut deigen sånn at den blir like stor som langpannen din. Legg deigen forsiktig over i pannen, og trykk den utover slik at den dekker hele bunnen. Dekk pannen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 45 minutter.

I mellomtiden lager du toppingen. Det gjøres aller enklest i matprosessor. Da grovmaler du først mandlene og har så i sukkeret, kanelen og smøret, som du har delt opp i litt mindre biter. Kjør maskinen til alt er godt blandet.

Når deigen er ferdig hevet, fordeler du toppingen over. Pass på å ha topping helt ut i hjørnene. Det er veldig kjedelig å få servert hjørnestykket hvis det bare er topping på midten av kaken. Dekk til kaken igjen og la den heve i 30 minutter. Stekes på nest nederste rille på 200 grader i 20–22 minutter.

Kaken er fin å dele opp i mindre biter og fryse ned.

Tekake

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

  1. Fantastisk god tekake! Akkurat slik jeg er oppvokst med fra Ålesund!! Oppskrift er delt med mange i slekta allerde!! Takk får en inspirerende nettside med masse masse godt!!!!
    Mvh Iselin

  2. Jeg hadde så lyst å tekake, men har aldri gjort det før. Så da jeg fant denne på nett, og atpåtil så at d er en «Ålesundsk » kake, ja da måtte jeg prøve!!
    Men jeg lurer på om jeg kan lage den med tørr gjær? Og isåfall, når skal det tilsettes?

  3. Dette ble vellykket. Kjevlet 2/3 av deigen, et tynt lag med aprikos syltetøy, 1/3 oppå, så topping. Droppet rosiner. Kjempegod, kan anbefales.

  4. Hei😊
    Smakte tekaken i helga for første gang, kjempegod!!
    Lurer på om det går an å bruke brunsukker i toppingen?
    Gigja

    • Ja, tekake er jo så godt. Kommer på nå at det er alt for lenge siden jeg har spist det! Høres kjempegodt ut med litt brunt sukker på toppen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *