Frokostrundstykker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Frokostrundstykker

I mitt aldri så lille forsøk på å bli surdeigsdronning, har jeg nå nå gått over til en litt annen prosess når jeg lager deigen. Fram til nå har jeg matet opp surdeigsstarteren min (den jeg har stående i kjøleskapet hele tiden mens jeg ikke bruker den) gjennom hele dagen før bakingen har startet. Nå har jeg imidlertid prøvd en ny, og mye mer effektiv versjon, basert på Martin Johanssons framgangsmåte. Han tar simpelthen ut surdeigsstarteren fra kjøleskapet og bruker den sammen med litt mel og vann for å lage en fordeig som får stå på kjøkkenbenken over natta. På morgenen blandes fordeigen med resten av deigingrediensene og hevingen kan begynne. Mye raskere og mer lettvint. Oppskriften på disse rundstykkene er også basert på Martin Johanssons oppskrift. Jeg har gjort noen endringer på melblandingen.

Har du ingen surdeigsstarter stående klar i kjøleskapet, men har lyst til å prøve deg på surdeig? Se her for å se hvor enkelt det er å komme igang med din egen surdeigsstarter!

Deigen til disse frokostrundstykkene lager du i sin helhet kvelden før. Ja, du triller dem til og med ut, så står de klare på stekebrettet til du står opp på morgenen.

Du kan lage frokostrundstykkene uten surdeig også. Øk gjærmengden til 10 gram fersk gjær.

Frokostrundstykker

Dette trenger du for å bake 6 store frokostrundstykker
50 g surdeigsstarter (rett fra kjøleskapet)
2 ½ dl romtemperert vann
3 g fersk gjær
225 g hvetemel
125 g fullkornshvetemel
1 ts salt
sesamfrø og solsikkekjerner til strøssel

Ha alle ingrediensene, unntatt saltet, i en bakebolle og rør det kjapt sammen. La det hvile i 30 minutter før du har i saltet og elter deigen sammen i noen minutter til den en glatt og blank. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i 1-1 ½ time.

Dryss et godt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 6 deler og ruler dem ut til rundstykker. Bland sammen sesamfrøene og solsikkekjernene på et fat og dypp rundstykkene i. Har du problemer med å få strøsselet til å sitte på plass, pensler du rundstykkene med litt vann først. Plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett og dekk dem med plastfolie. Sett hele brettet inn i kjøleskapet til neste morgen.

Sett stekeovnen på 250 grader og ta rundstykkene ut av kjøleskapet. Når ovenen er varm bok, setter du inn brettet og senker samtidig varmen til 230 grader. Stek rundstykkene i 15-18 minutter til de har blitt gyllenbrune.

Frokostrundstykker

Server gjerne rundstykkene med ost og solbærsyltetøy.

En god start på dagen til deg!

 

3 kommentarer til “Frokostrundstykker”

  1. Er disse noe særlig grove? Hvordan kan jeg få grovere rundstykker? Det er kanskje noe jeg kan erstatte med noe annet..? 🙂

  2. Hei Karoline!
    Disse er ikke veldig grove – ca. 1/3 av melet er grovt. Du kan erstatte noe av det vanlige hvetemelet med fullkornshvetemel. Da blir de grovere.
    God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon