Grillet laks med råstekte grønnsaker og pesto
Grillet laks med råstekte grønnsaker og pesto har virkelig vært en stor gjenganger her hos oss i mange år! Perfekt å lage når vi ikke har all verden med tid til å lage middagen, men vil ha gode smaker og en sunn middag!
Det at ungene også elsker middagen, er jo dessuten helt topp!
Når det er sol og sommer, og grillen står klar, elsker jeg å tilberede fisken på grillen. Da får den en ekstra god smak. Resten av året bruker jeg enten stekepannen, eller stekeovnen. Det blir også skikkelig godt!
Har du gulrøtter eller brokkoli liggende i kjøleskapet, kan du gjerne bruke det også.
God middag!
Slik lager du grillet laks med råstekte grønnsaker og pesto
Grønnsakene og fisken
4-6 poteter (avhengig av størrelsen)
1-2 søtpoeter (avhengig av størrelsen)
8 små eller 4 store sjalottløker
salt og nykvernet pepper
1 ss olivenolje
4 laksefileter
3 hele sitroner
Basilikumpestoen
4-5 ss pinjekjerner
1 stor potte basilikum
1 ½ dl god olivenolje
50 g parmesan
salt
pepper
noen dråper tabasco
noen skviser sitronsaft
Start med grønnsakene
Vask potetene og skrell søtpoteten(e) og del dem i passe biter. Skrell løken. Er sjalottløkene store, deler du dem i to. Ha dette enten i en langpanne sammen med oljen og krydderet eller i en aluminiumsform som du kan sette oppå grillen. Stekeovnen eller grillen bør være rundt 225-240 grader. Stek til grønnsakene er gjennomstekte. Det tar et sted rundt 20 minutter.
Sånn griller du laksen
Pensle laksefiletene med olje og dryss over salt og pepper. Er det skinn på laksefiletene, kan du gjerne la det være på. Har du en fiskerist, kan du gjerne bruke den når du skal grille laksestykkene. Hvis ikke, kan du skjær den ene sitronen i tynne skiver. Legg skivene på grillen og legg laksestykkene, med skinnsiden ned – samme om skinnet sitter på eller ikke – på sitronskivene. Grill dem i 5-6 minutter før du vender dem og griller i 2 på den andre siden.
Del de to andre sitronene i to og legg dem på grillen de siste 2-3 minuttene. De blir ekstra gode å skvise over fisken når de er grillet litt på forhånd. De ser dessuten superbe ut!
Basilikumpestoen
Du får mest smak ut av pinjekjernene hvis du rister dem i en tørr panne i noen minutter før du har dem opp i food processoren eller morteren sammen med basilikumbladene. Kjør eller hakk til alt er i småbiter. Spe med olivenoljen i en tynn stråle. Riv parmesanen over, strø over salt, nykvernet pepper, tabasco og sitronsaft og kjør knivene rundt til det er godt blandet. Smak for å kjenne om noen av smakene må justeres litt.
Nyt middagen!
[…] i Oslo. Suppa kan veldig gjerne spises uten ramsløken på toppen eller du kan eventuelt lage en pesto. Italienerne serverer ofte basilikumpesto på sin minestronesuppe, som jo er en […]
må prøves
Ja, prøv i vei 🙂