Eplescones

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eplescones

Engelskmennene har en lang tradisjon for sin ”afternoon tea”. Helt siden 1600-tallet har de trekt sin te og servert agurksandwicher, smørfylte scones eller fruktkake på ettermiddagen. Og for en deilig og besnærende skikk det er.

Om hverdagsettermiddagene er litt for hektiske her hjemme, er heldigvis tidsskjemaet litt mer fleksibelt i helgene, så da kan vi også viderebringe gammeldagse skikker.

Disse små eplekakene bruker en tradisjonell engelsk sconesoppskrift til grunn. Bak, spis og nyt!

Eplescones

Dette trenger du for å lage 10 eplescones
85 g kaldt smør
350 g hvetemel + litt til utbaking
3 ts bakepulver
½ ts natron
1 ts vaniljesukker
50 g sukker
1 ts kanel
1 ts muskatnøtt
1 1/2 dl yoghurt naturell
1/2 dl melk
50 g mykt smør
2 små epler
85 g rosiner

1 egg til pensling
2 ss demerarasukker eller perlesukker

Sett stekeovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Del det kjøleskapskalde smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemel, bakepulver, natron, vaniljesukker, sukker, og halvparten av kanelet og muskatnøtten. Kjør det rundt til alt smøret har smuldret bort. Du kan selvsagt smuldre inn smøret for hånd i en vanlig bakebolle også. Da er det greit at smøret ikke er fullt så kaldt.

Varm yoghurt og melk i en kasserolle til du ser at yoghurten begynner å skille seg. Hell det over i food processoren og kjør akkurat nok rund til at det samler seg sammen til en deig. Ikke kjør food processoren mer enn akkurat nødvendig. Uten food processor rører du deigen kjapt sammen for hånd.

Rør resten av kanelet og muskatnøtten sammen med det myke smøret.

Eplescones

Del opp eplene i små terninger. Bruker du ferske norske epler, trenger du ikke å skrelle dem først. Bland sammen eplene og rosinene.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og ha deigen over. Kjevle den ut til en firkant på 40 x 30 cm. Her er det greit å bruke en linjal først gang, for øyemålet er ikke helt til å stole på bestandig. Løft deigen opp fra bakebordet innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Deigen er ganske myk, men er god å jobbe med.

Fordel smørblandingen utover deigen og dryss rosinene og eplebitene over. Rull sammen deigen fra den ene langsiden og fest enden godt inn til rullen. Klem pølsen litt flat før du deler den i 10 deler.

Pisk sammen egget og pensle eplekakene. Dryss demerara- eller perlesukkeret over kakene.

Stekes midt i ovnen i 13-15 minutter. La kakene avkjøles på en bakerist. Kakene kan gjerne spises mens de fremdeles er lunkne.

Eplescones

Hvis kakene ikke skal spises samme dag, bør de fryses ned. La det i så fall tine på kjøkkenbenken før du varmer dem i stekeovnen.

Eplescones

God bakst!

 

 

3 kommentarer til “Eplescones”

    • Ja, det kan du Bente. Det bør være noe som har syre i seg – type kulturmelk, rømme eller creme fraiche. Eller du kan bruke melk og så ta i en skvis med sitronsaft. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon