Eplemos

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 30 minutter

Eplemos

Hjemmelaget eplemos er perfekt å lage når de norske eplene er i sesong! Så kan du kose deg med gode smaker utover hele vinteren.

Det er enkelt og greit å koke eplemos. Det tar litt tid å skrelle alle eplene, men med en god epleskreller er det en helt kurant øvelse det også.

Har du kjeller eller god lagringsplass på et kjølerom, kan du oppbevare eplemosen i steriliserte glass i lang tid. Da kan det være lurt å bruke syltepulver når du koker mosen. Sylepulver sikrer deg bedre holdbarhet.

Se hvordan du steriliserer glassene litt lenger ned!

Jeg bruker å fryse ned eplemosen i små plastbokser.

Teksten fortsetter under annonsen

Det er bestandig morsomt å se hvilken farge eplemosen – eller eplesyltetøyet, om du vil – får. For mange av de norske eplesortene, f.eks Discovery, vil gi et ganske så aprikosfarget syltetøy.

Eplemosen du ser bilde av her, er kokt på eplene fra epletreet i hagen vår. Jeg vet ikke hva eplene heter. Vet bare at de er herlig syrlige og gode.

Gang gjerne opp oppskriften og lag en stor porsjon.

Teksten fortsetter under annonsen

Ingredienser

1 kg eple(r) *
1 dl eplejuice eller vann
300 g sukker
1 kanelstang (-stenger)

Slik lager du eplemos

*Vekten på eplene har jeg beregnet etter at de er ferdig skrellet og kjernehusene fjernet.

Skrell eplene, fjern kjernehusene og del dem i mindre biter. De trenger ikke å være nayaktig oppdelt, for de skal moses etterpå allikevel.

Ha eplebitene i en stor kjele sammen med juicen/ vannet og kok opp. Kok til bitene er møre. Hvor lang tid det tar, avhenger av hvilken eplesort du bruker og hvor store eplebitene er. Sjekk med en spiss kniv.

Mos eplesyltetøyet med en stavmikser eller potetmoser. Kok opp igjen og tilsett sukkeret og kanelstangen. La det koke i 7–8 minutter til det tykner.

Dersom du skal bruke konserveringsmiddel, tilsetter du det sammen med sukkeret.

Sånn steriliserer du syltetøyglass

Ha syltetøyglass med tilhørende lokk og syltestrikk i en kasserolle med kokende vann og la det koke i noen minutter. Legg dem så inn i stekeovnen, på 100 grader, og la dem ligge der til du skal bruke dem. Det er viktig å ikke borti strikkene og toppene av glassene med fingrene slik at det kommer bakterier på dem.

Har du full dampfunksjon på stekeovnen din, kan du også gjøre hele prosessen inne i stekeovnen.

Syltetøy på glass

Ta ut kanelstangen før du har syltetøyet over i de steriliserte glassene. Om du søler på kantene, så tør dem godt før du har på syltestrikk og lokk.

Jeg har en gammel plastikktrakt som jeg har skåret vekk mesteparten av tappen på, slik at jeg kan bruke den når jeg fyller ulike syltetøyglass. Da slipper jeg å søle på kantene av glassene.

Du kan også ha eplemosen over i egnet fryseemballasje. Husk å merk boksene med innhold og dato sånn at du har kontroll på hva du har liggende i fryseren.

Da er det bare å glede seg til herlig hjemmelaget eplemos!


25 kommentarer til “Eplemos”

  1. Jeg bruker konserveringsmidler, natriumbenzoat, edikk, vinsyre og sitronsyre, samt litt mer sukker. Om jeg skal ha det i skap i værelsetemperatur over tid. Da holder det i åresvis! Skal jeg lage ferskt syltetøy uten konserveringsmidler gjør jeg slik: Alle flater på kjøkkenet i radius av 1,7 meter fra der jeg skal arbeide, også vegg, tørkes over med klor eller perklorat. Alt utstyr som skal brukes has i trykkoker på 45 min v. 120 grader. Jeg bruker som regel syltetøyglass, agurkglass tacoingrediensglass eller sursildglass; femenalt med forskjellige volum, disse kokes i vann 20 min, løftes opp med klorsterilisert metallklype – Enkelte oppskrifter, og ingredienser tåler ikke metall, bjerkelåg m.lign. annen historie og måte! Da brukes skurt og dobbeltskoldet treklype. Bl.a. Bruker jeg norgesglass skolder jeg ringene to ganger i to hold ulike vann, og legger de i en løsning av atamon løst i 89 graders vann tilsatt bittelitt salt og en dæsj 60 prosent sprit samt en spisesjke god! cognac. Så har jeg aluminimsfolie rundt kanten og bruker syltetrakt for å helle i. Bruker folie som er skoldet i to hold vann. Lar så glassene koke i syltekjele med kopphåndkle mellem og helt under vann i 1 time og 45 minutter og så stå i vannet i 8 til 12 timer før jeg koker opp igjen og lar koke i 1 time. Det kan da lagres i åresvis såfremt det ikke kommer luft til.
    Brukte et glass med syltetøy fra 1969 i eplekrans her forleden, helt fint! Med klikklokk har man best kontroll! Kombinasjonen eple og rødhyll, (bør avkokes efter frysing), sorthyll, rabarbra (fra frysen) eller kvede eventuelt med litt stjerneanis er fantastisk. Prøv også gjerne å ha i litt chili, lime – sitron -appelsin -grapefruitchest (altså det ytterste uten noe av det hvite), kanel, muskatt eller ingefær, enebær, lakrisrot eller tyttebær. Rabarbra, muskatt, kvede og chili er min favouritt. Honning som søtningsmiddel er fantastisk. Lykke til!

    • Hei Anne-Kjersti! Det blir ikke veldig mye av 1 kg epler. 3 glass, kanskje – litt avhengig av størrelsen på de glassene da 😉

    • Her har det gått litt fort i oppskriftskrivinten. Beklager. Det spiller ingen stor rolle når du har i sukekret, men jeg bruker å ha det i etter at jeg har most eplene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon