Plommesyltetøy
Å koke sitt eget plommesyltetøy er en hyggelig høstaktivitet! Noen år blir jeg invitert ned til naboen for å plukke plommer av deres tre, mens andre år kjøper jeg plommer når de norske plommene er i sesong. For det er så godt å ha noen glass med hjemmelaget plommesyltetøy på lager.
Jeg spiser det både på skiva med gulost til lunsj og det er så godt å servere når du har en osteanretning.
LES MER! Har du mange plommer, kan du jo også lage denne gode PLOMMEKAKEN
Hvor søtt du vil ha plommesyltetøyet, er opp til deg. Jeg bruker litt mindre sukker i de fleste syltetøy nå enn jeg gjorde tidligere. Før brukte jeg 500 gram sukker til 1 kilo plommer, mens jeg nå bruker 350 gram med sukker istedenfor.
Teksten fortsetter under annonsen.
Jeg liker at plommesyltetøyet får en marmeladekonsistens, altså at det er ganske fast i konsistensen. Derfor koker jeg det lenge slik at mye væske rekker å fordampe.
Lager du mye syltetøy samtidig, som du tenker å ha på steriliserte glass, er det greit å bruke syltepulver når du koker. Bruk mengde etter anvisning på pakken. Lurer du på hvordan du skal sterilisere glass skikkelig? Her står det mer. Jeg fryser ned mitt, og koker det lenge slik at det tykner, så da trenger jeg ikke syltepulver.
Teksten fortsetter under annonsen.
Ingredienser
350 g sukker
evt. syltepulver - se tekst over
Slik lager du hjemmelaget plommesyltetøy
Del plommene i to og ta ut steinene. Del plommene i mindre biter før du har dem i en kasserolle sammen med sukkeret og rører rundt.
Kok opp under omrøring. La det så koke i ca. 30 minutter. Først vil syltetøyet bli veldig flytende, for da kommer all væsken i plommene ut. Så er det bare å la det fortsette å småkoke til væsken nesten har kokt helt inn igjen.
Da sitter jeg igjen med et skikkelig massivt syltetøy som er helt perfekt å plassere oppå en tykk skive med god ost eller bare en nystekt skive brød. Du kan jo for eksempel bake dette landbrødet.
Du kan også, med stort hell, koke plommene bare en liten stund, for så å servere det lunkent med en fløteskvett på toppen. Da snakker vi barndommens bestemordessert!
Kos deg!
[…] kjempegodt med plommesyltetøy […]
Blir veldig godt om ein bruker litt vaniljestang, skrap ut frø og la stangen koke med!
Supergodt, Grethe!
Hva er “riktig så lenge”? 10-20 min, eller et par timer?
Det litt avhengig av hvordan plommene dine er, men 10-20 minutter er vel nærmere riktig tid enn timer, Hanne 🙂
Hei. Skreller du av skallet på plommene før du koker de?
Hvis det er tykt skall, gjør jeg det, men med vanlige norske plommer, bruker jeg ikke å gjøre det 🙂
Takk for god oppskrift! Hvordan er holdbarheten på syltetøyet hvis jeg lager det kun på plommer og sukker og har det på glass?
Hei Susanna! Hvis syltetøyet ikke skal fryses, ville nok jeg hatt i syltepulver for å bedre holdbarheten. Fryser du det ned, er det holdbart kjempelenge. Vær påpasselig med at glassene er helt sterile 🙂
Tusen takk! 🙂
Hei.
Er det mulig å koke først, avkjøle og så ha i frysepulver og oppbevare det i plastbokser i fryseren? Randi
Ja, det går helt fint, Randi 🙂 Frysepulveret er jo med på å gjøre syltetøy tykkere i konsistensen, og hvis plommesyltetøyet er tykt nok etter endt koking, trenger du ikke å bruke det heller. Bare fryse det rett ned.
Så fint. Tusen takk. ?
Hei! Må man feyse den i glass eller kan man bruke plastbeger?
Fryse skulle det stå ?
Plastbeger er helt topp, Annette 🙂
går det an å lage plommesyltetøy med sukrin eller natrena istedenfor sukker. ? tenk på de som har diabetes. 1 eller 2… hva skal de gjøre?
Ja, det går helt sikkert bra, Torill! Husk bare at du må bruke en mye mindre mengde når du bruker sukrin eller tilsvarende, enn når du bruker sukker 🙂
Hei Marit
Hvor mye sukrin bruker du pr kilo plommer ?
Liv
Vet ikke, Liv. Jeg har så godt som ingen erfaring med bruk av sukrin, så jeg vet ikke hvor mye som kreves, men det står kanskje på pakken hvor mye du må bruke av sukrin tilsvarende sukker? Og så er det bestandig et godt tips å ha i litt for lite på starten og heller øke på litt hvis det trengs. Enklere den veien 😉
Hei. Har du en gammel kasserolle med runde huller i bunnen for dampkoking, gjør jeg følgende: skjær plommene rundt på langs også tvers. Kok opp med stenenene til disse løsner. Øs grøten over i hullkasserollen og rør med en sleiv eller øse til bare steiner og noen skinnfiller ligger igjen. Ikke ta for mye av gangen. Når alt er silt koker jeg opp igjen med vaniljestang og kanelbark. Etter 5-10 min. koking har jeg i syltesukker med pektin. Rør om til sukkeret er smeltet og ha på varme glass. Jeg bruker Max 300 gr sukker til 1 kg bær/frukt. En fulltreffer i familien.
Takk for gode tips 🙂
Hei!
Linken til sterilisering av glass virker ikke.
Hilsen Therese