Hjemmelagd fiskegrateng!
Fiskegrateng er en genial måte å bruke opp fiskerester på, enten det er ferdig kokte rester eller om det er rå fiskebiter. Det er ikke bestandig den mengden fisk jeg kjøper inn til en middag passer helt, og da bruker jeg å fryse ned det jeg ikke bruker mens det fremdeles er rått. Det betyr at det lett kan befinne seg diverse små fryseposer med fisk i fryseren. Så bruker jeg opp dem når jeg lager fiskesuppe eller fiskegrateng, som her.
Innimellom har jeg makaroni i fiskegratengen – du finner en god oppskrift på det her – og innimellom ikke. Denne får lov til å være akkurat så lett og luftig som en fiskegrateng blir når den bare består av tykk hvit saus, piskede eggehviter og fisk. Ertene og persillen utgjør ikke noe fra eller til på luftigheten.
Til gratengen er det godt med kokte poteter og en frisk salat.
Dette trenger du for å lage fiskegrateng til 4 personer
50 g smør + litt til toppingen
4 ss hvetemel
3 1/2 dl melk
1 dl creme fraiche
3 egg
100 g frosne erter
550-600 g fisk (her bruker jeg torsk, men du kan også bruke andre typer fisk, gjerne en blanding)
salt
nykvernet pepper
brødrasp
Sett stekeovnen på 190 grader.
Smelt smøret i en panne og rør inn hvetemelet. Spe med melken og rør ut klumpene. La sausen, som er riktig så tykk, koke i 3-4 minutter slik at melsmaken forsvinner. Ta kjelen av varmen.
Del eggene og ha eggehvitene i en ren bolle. Plommene har du i sausen og rører inn. Rør inn creme fraichen. Så pisker du eggehvitene til du kan bruke barndomstrikset – å holde bollen opp ned over hodet. For å få eggehvitene helt stive, må du bruke en helt ren bolle og pisk.
Rør inn eggehvitene før du så rører inn ertene, torsken oppdelt i biter og persille finhakket. Rør det hele godt sammen. Smak til med salt og pepper.
Hell det over i en ildfast form. Dryss over brødrasp, type griljeringsmel eller tørkede brødsmuler. Så bruker jeg å fordele noen løvtynne skiver med smør på toppen. Det blir så utrolig godt når det smelter ned i brødsmulene.
Sett forma på neste nederste rille i stekeovnen og stek fiskegratengen i 40-45 minutter. La den hvile i 5 minutter før servering.
Server kokte poteter og …..
….. en frisk salat til.
God middag!
Er det mulig å fryse fiskegratengen? Enten som rå eller stekt? Jeg har en del fisk i fryseren og kunne tenke meg å lage opp noe til grateng for senere bruk.
Jeg ville stekt den først, Astrid, for så å tine den og varme den opp igjen. Lykke til!
Hva slags torsk har du brukt i denne? 🙂