Mammas sjokoladelangpanne
Denne langpannesjokoladekaka spiste jeg sikkert ved enhver festlig anledning i hele barndommen. Mamma begynte å lage denne lenge før jeg ble født, og ble, etter hva jeg kan huske, servert hos oss i alle bursdager til jeg flytta hjemmefra. Nesten iallfall.
Det er en klassisk langpannekake, og det er jo bestandig kjekt å ha på repertoaret.
Dette trenger du for å lage mammas sjokoladelangpanne
Bunn
190 g smør, romtemperert
450 g sukker
75 g kokesjokolade
4 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
450 g hvetemel
3 dl melk
3 egg
Fyll og glasur
75 g smør
425 g melis
3 ss kaffe
75 g kokesjokolade
1 stort eller 2 små egg
Kle en langpanne med bakepapir. Oppskriften er tilpasset en langpanne på ca. 27 x 35 cm.
Sett stekeovnen på 170 grader.
Ha smør og sukker i miksmasteren, og pisk til det blir hvitt og luftig. Del kokesjokoladen i mindre biter og smelt den i vannbad eller i mikrobølgeovn. Hell den over i den piskede sukker- og smørblandingen. Bland bakepulver, vaniljesukker og hvetemel. Tilsett det tørre, melken og eggene vekselsvis i miksmasteren mens vispene går på lav hastighet. Når alt er blandet, heller du røren oppi langpannen.
Stek kaken på nederste rille i ca. 30 minutter. Stikk en kakepinne midt i kaken for å sjekke om den er gjennomstekt. La kaken avkjøles i pannen.
Jeg bruker å dele kaken i to og så sette den ene delen oppå den andre. Hvis du heller vil ha en stor kake, som da blir halvparten så høy, er det ingenting i veien for det. Du lager like mye fyll/glasur sammen hva.
Ha alle ingrediensene til glasuren, unntatt egget, i en kasserolle og varm det opp til alt smelter sammen. Rør rundt til du får en glatt røre. Ta kasserollen av plata og la det avkjøles før du har i egget og rører det inn. Her er det viktig at du har tålmodighet til å la sjokoladeblandingen avkjøles ordentlig. Hvis den er for varm når egget kommer oppi, vil egget stivne og hele glasuren bli ganske lite tiltalende.
Fordel enten halvparten av glasuren på halvparten av kaka og sett den andre halvparten oppå, og så resten av glasuren oppå der, eller fordel all glasuren over hele kaka, og server den slik.
Så god og supersaftig at den står fint alene også, uten glasur. Anbefales 🙂
Så bra, Mette!
Det er helt supert. Takk for anbefalingen!
Er du sikker på at størrelsen du oppgir på formen er riktig? Stekte kaken i en 25×35 cm form, og da var det så mye røre at jeg måtte helle over i en annen kakeform. Til tross for at jeg fjernet en del røre ble kaken veldig tykk og den tok lang tid å steke ferdig. I tillegg måtte jeg holde tilbake 100 gram av melet fordi røren ble ekstremt tykk
Hei Anna!
Hm. Her kan det virke som om noe har gått galt. jeg er ganske så sikker på at målene jeg oppgir er riktige. Oppskriftsboken min – hvor originalen står – har jeg ikke foran meg nå, men jeg skal sjekke så snart jeg er tilbake på kontoret.
Marit
Er denne god å spise dagen etter eller blir den fort tørr?
Det går fint å spise denne dagen etter at den er laget, Sander 🙂