Eltefrie halvgrove rundstykker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eltefrie halvgrove rundstykker

Den eltefrie trenden som har vært over oss nå de siste 5 årene (jeg skrev om eltefritt brød fra Sullivan Street Bakery i Elsker deig, som kom ut i 2009), må jeg si er en sann velsignelse. For det første, og aller viktigste, blir resultatet BESTANDIG vellykket, og for det andre er det så behagelig lettvint å bruke denne teknikken. Deigen skal ikke eltes, bare røres sammen, noe som betyr særdeles lite oppvask, og sammenrøringen tar bare noen bittesmå minutter. Veldig mye av bakingen som skjer her i huset, består i at jeg rører sammen en deig enten på fredags- eller lørdagskvelden, som jeg lager ferdig neste dag.

Hva jeg putter i deigen av mel, varierer ut fra hva jeg har tilgjengelig akkurat der og da, men jeg bruker bestandig det samme forholdet mellom vått og tørt, samme om jeg lager brød eller rundstykker.

Av denne deigen har jeg bakt ca. 40 rundstykker. Du kan også lage 4 brød av den hvis du heller vil. Framgangsmåten for brød, finner du her.

Eltefrie halvgrove rundstykker

Dette trenger du for å bake ca. 40 eltefrie halvgrove rundstykker
1.400 g hvetemel
400 g fint, sammalt hvetemel
400 fullkornshvetemel
30 g salt (kjekt å bruke vekten på dette også)
3 g tørrgjær eller 10 g fersk gjær
1.750 g vann (ca. 20 grader)

Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken. Det er en ganske løs deig, men fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den med plastfolie eller legger på en lokk.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Du trenger nesten en deigskrape til å greie å håndtere denne deigen, fordi den er så løs som den er. Del deigen i passe store stykker med deigskrapen eller en kniv. Brett sammen hver deigbit. Jeg bruker å brette inn 3 av sidene av deigen og så rulle den over. Her snakker vi ikke rulling som vi gjør med boller, til det er deigen altfor løs, men en helt enkel rulling slik at sidene du akkurat har brettet inn, kommer på undersiden av rundstykkene.

Legg den over på bakepapirkledde stekebrett. Dekkrundstykkene med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca. 1 time. Sett stekeovnen på 230 grader varmluft.

Stek to og to brett samtidig. Jeg bruker å snitte rundstykkene med et barberblad før jeg setter brettene inn i stekeovnen. Og så snart jeg har fått to brett inn i ovnen, hiver jeg ca. 1 dl med vann inn i bunnen av stekeovnen.

Stek rundstykkene i 12–14 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

Eltefrie halvgrove rundstykker

Rundstykkene er kjempefine å fryse ned. Jeg bruker bestandig å tine dem i stekeovnen for å få tilbake den sprø skorpen. De kan godt tine nesten ferdig på kjøkkenbenken for så å få noen minutter oppfreshing i stekeovnen før servering.

Eltefrie halvgrove rundstykker

Eltefrie halvgrove rundstykker

Eltefrie halvgrove rundstykker

Se så luftige og fine de er i konsistensen.

God bakst til deg!

10 kommentarer til “Eltefrie halvgrove rundstykker”

    • Jeg bare setter hele bakebollen på vekta og måler opp. Men, 1.575 gram vann er jo 1 liter og 5,75 dl vann, så du kan bare måle opp også. 🙂

    • Jeg bare splasjer, men du kan jo være snillere med stekeovnen din å sette inn en langpanne i det du setter på stekeovnen, så kan du hive vannet inn i den. 🙂

  1. […] digge rundstykker som uten problem kan legges dobbelt! Og her har du dem! (Oppskrift hentet herfra) Disse kan lages grovere eller finere etter ønske og behov, og kan enkelt brukes som burgerbrød. […]

  2. Hei!
    Nå står de i ovnen, men jeg fikk ikke til å få de så høye… Siden deigen var så løs bare fløyt de utover… Tips? 😉

  3. Hei! Kanskje jeg har gjort noe feil med veiingen, men skal det kanskje stå ELLER mellom sammalt hvete og fullkornshvete i oppskriften? Min deig ble ikke løs slik eltefri deig pleier å bli og de måtte rulles ut på vanlig måte. Resultatet ble ganske vanlige rundstykker, men gode var de…. 🙂

  4. Hei Solveig! Her har du helt rett i at det er noe feil med oppskriften. Det er for lite væske i forhold til mel. Jeg tar en liten retting. En kjekk huskeregel til eltefrie deiger er at væskemengden skal være 80 %. Dvs. at hvis melet veier 1 kg (1.000 g), skal væsken veie 800 g (8 dl).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon