Brie- og aspargespai

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Brie- og aspargespai

Er du glad i pai? Det er jeg. Jeg simpelthen elsker pai! En god paibunn kan i grunn fylles med alt mulig. Her er det asparges og brie som får plass.Brien gir en rund og god smak, mens aspargesen står for det vårlige preget. Dette er en pai du kan servere både til hverdags og fest. Her har jeg lagd den som en del av et koldtbord til 17. mai, men jeg spiser den like gjerne en lørdagskveld kun med følge av en grønnsalat og et glass med god drikke.

Paien kan lages helt ferdig dagen i forveien eller du kan forsteke ferdig bunnen og lage klart fyllet slik at kun stekingen gjenstår på serveringsdagen.

Brie- og aspargespai

Dette trenger du for å lage brie- og aspargespai

Paibunn
200 g hvetemel
½ ts salt
125 g kaldt smør
½–¾ dl iskaldt vann

Fyll
200 g moden brie
1 ½ dl kremfløte
1 ½ crème fraîche
3 egg
1 ts salt
nykvernet pepper
7–8 asparges

Ha hvetemelet og saltet til bunnen i en food processor. Del smøret i terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å klemme deigen sammen til en fast deig. Ikke kjør knivene rundt mer enn akkurat nødvendig. Paideigen blir best, og krymper minst, når den er så lite bearbeidet som mulig.

Klem deigen flatt sammen og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter. Finn fram en paiform og smør den med olje eller smør.

Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.

Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass. Kjør kjevlet over paikanten slik at den overflødige deigen løsner. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Prikk paibunnen med en gaffel før du legger i et bakepapir og fyller opp med tørkede erter eller havsalt. Forstek bunnen i 10 minutter. Ta ut ertene og bakepapiret og stek videre i 10 minutter. Ta ut bunnen og senk temperaturen til 180 grader.

I mellomtiden lager du fyllet. Grovhakk brien før du har den i food processoren sammen med kremfløte, crème fraîche, egg, salt og pepper.

Hell fyllet i det forstekte skallet. Skjær vekk den nederste delen av aspargesstilkene og del dem i to på langs. Fordel dem utover. Stek paien på nederste rille i ca. 30 minutter, til fyllet er satt. Det vil fortsette å stivne litt etter at du tar paien ut av stekeovnen også.

Paien kan serveres både varm og romtemperert.

Brie- og aspargespai

Ønsker du å servere paien som en del av et koldtbord? Her ser du hvordan du porsjonsberegner et koldsbord!

4 kommentarer til “Brie- og aspargespai”

  1. Hvor stor skal paiformen være? Mannen min er veldig glad i asparges og pai, så dette må jeg prøve 🙂

  2. Et sted mellom 22 og 24 cm, Rebecca. Den jeg har brukt her, er nok 23 cm. Hvis den er 24, kan det være at du må spe på med litt mer fløte og creme fraiche 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon