Ja, de er skikkelig klinete å lage, men du så gode de er å spise! Disse blåbærbollene er luftige som en godværssky samtidig som de er fulle av deilig smør og norske skogsblåbær. Jeg simpelthen elsker dem og det tror jeg du kommer til å gjøre også!

De siste årene har jeg endret på deigen jeg bruker når jeg lager hveteboller og annen søt gjærbakst. Istedenfor å smuldre inn smøret i starten og å bruke varm melk, har jeg nå forlenget eltetiden betraktelig, heller i kald melk og elter inn kaldt smør i terninger på slutten. På denne måten blir deigen enda bedre enn den var. Fremgangsmåten er sterkt inspirert av mesterbakeren i Lom, Morten Schakenda.

De beste blåbærbollene!

Dette trenger du for å lage ca. 30 blåbærboller

Blåbærboller
1 ½ kg hvetemel
225 g sukker
5 g salt
1 pk gjær for søte deiger, fersk eller tørr
1 stort egg
8 ½ dl kald melk
225 g kaldt smør

Fyll
150 g romtemperert smør
100 g demerarasukker (det er brunt løssukker)
2 ts kanel
300 g skogsblåbær
3 ss maisenna

Melisglasur
1 eggehvite
150–175 g melis
1 dl mandelflak

Ha mel, sukker, salt og tørrgjær i en miksebolle. Bruker du fersk gjær smulder du den opp før du har den også rett i bakebollen. Ha i egget og melka og elt deigen i 20 minutter. Fordi vi bruker så lang eltetid, bruker vi også kald melk.

Del opp smøret i små terninger og tilsett i deigen mens eltekroken fremdeles går. Elt deigen videre i 10 minutter. Da er alt smøret inkorporert og deigen er superblank og ser aldeles smashing ut.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time.

I mellomtiden rører du sammen smør, sukker og kanel i én bolle og blåbær og maisenna i en annen.

De beste blåbærbollene!

De beste blåbærbollene!

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til en stor leiv på ca. 80 x 40 cm. Er bakebordet ditt for lite, deler du deigen i to før du kjevler den ut til halvparten så lang.

Smør utover smørblandingen og fordel blåbærene over. Rull deigen sammen til en lang pølse. Det er nå det starter å være klinete, for blåbærene vil renne utover, men bare prøv å få med så mye som mulig over på det bakepapirkledde stekebrettet når du nå skjærer opp i ca. 2 cm tykke skiver og legger på brettet. La dem etterheve i ca. 45 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft. Stek blåbærbollene i 12–14 minutter.

De beste blåbærbollene!

La blåbærbollene avkjøles på en bakerist.

De beste blåbærbollene!

Vil du ha melisglasur på bollene, pisker du lett sammen eggehviten før du rører inn melisen. Fordel den over bollene og dryss mandelflakene på toppen.

De beste blåbærbollene! De beste blåbærbollene!

 

Alle bildene er tatt av mannen min Øystein. Du kan se flere av bildene hans her

Print Friendly

Lesernes kommentarer

  1. Disse må definitivt prøves!☺Bruker nå kun dine/Schakendas bolleoppskrifter;alltid vellykka?Før det hadde jeg gjærbakst angst som nå er kurert..?Et spm.: Har blåbær i frysen.Bør de tines først?Mener det er best å ikke la de tine,blir ikke det veldig bløtt/»klinete» da?..?

    • Hei Mona Elisabet!
      Tusen takk for de hyggelig ordene. Gjærbakstkurering kan jeg like 🙂 Du trenger ikke å la blåbærene tine først.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *