Det kom dumpende en ny bok i posten til meg forrige uke. «United States of cakes» av den svenske konditoren Roy Fares. Det tok forøvrig litt tid før jeg skjønte han var svensk – boka var så ekstremt amerikansk – noe som jo i grunn tittelen forteller også.

Det var så utrolig masse deilige kaker i boka at jeg måtte prøvebake 3 oppskrifter med en gang. Og her kommer den ene. Roy Fares kaller den «apple cheesecake», jeg fornorsker tittelen og gir den navnet ostekake med eplebiter.

Egentlig føles den litt som tre kaker i én. Det er paibunn og smuldrepaitopping – nr 1, ostekakefyll – nr 2 og eplebiter blandet med sukker og kanel – nr 3.

Den er knallgod! Intet mindre. Jeg har fullt og helt lånt oppskriften fra boka.

Ostekake med eplebiter

Dette trenger du for å lage ostekake med eplebiter

Paibunn
110 g smør
45 g sukker
160 g hvetemel

Smuldretopping
50 g sukker
90 g hvetemel
20 g havregryn
60 g smør
1 ts kardemomme

Ostekakefyll
600 g kremost
180 g sukker
1 ts vaniljesukker
20 g hvetemel
1/2 dl kremfløte
3 egg
2 store epler, gjerne litt syrlige
1 ss sukker
1 1/2 ts kanel

Settt stekeovnen på 180 grader, varmluft. Legg bakepapir i bunnen av en rundform på 22 cm i diameter.

Ha alle ingrediensene til paibunnen i en food processor og kjør det sammen. Klem deigen ut i bunnen av rundforma. Stekes i 12 minutter. Ta den ut og la den avkjøles noe. Smør så forma, oppover langs kantene over bunnen, med litt smør.

Før du vasker food processoren, har du i alle ingrediensene til smuldretoppingen og kjører det sammen. Hell det over i en skål.

Skyll av processoren og ha i kremosten, sukkeret, vaniljesukkeret, hvetemelet og kremfløten og kjør det sammen. Ta ut knivene og rør inn eggene med en slikkepott. Hell fyllet over den forstekte bunnen.

Bruker du norske epler, trenger du ikke å skrelle dem først. Er skallet seigt, derimot, kan det være lurt. Del eplene i terninger og bland bitene sammen med sukkeret og kanelen. Dryss bitene over ostefyllet.

Til slutt fordeler du smuldretoppingen over.

Skru varmen på stekeovnen ned til 160 grader, varmluft.

Stek ostekaken i 45-50 minutter, til toppingen begynner å få litt farge og du kan kjenne at ostemassen begynner å bli ganske stiv. Skru av varmen og åpne ovnsdøra på gløtt. La kaka stå videre i 20 minutter.

Ta ut kaka og la den avkjøles før du setter den i kjøleskapet over natta.

Ostekake med eplebiter

Ostekake med eplebiter

Ostekake med eplebiter

God bakst til deg også!

Print Friendly

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *