På søndag hadde jeg skattejakt i kjøleskapet, og hvilken skatt jeg fant!

Jeg innbilte meg egentlig at det var ganske så tomt i kjøleskapet, men det er utrolig hva man kan få ut av ganske så beskjedne råvarer. Nå skal jeg skynde meg å skyte inn at jeg hadde allerede tatt opp en stor kyllingfilet med skinn fra fryseren, så alt var ikke helt beskjedent, men det var iallfall ut fra prinsippet om å bruke opp det som allerede befant seg innomhus. Resultatet ble stekt kyllingbryst sammen med grønnsaksgrateng og avokadomos.

Egentlig kunne jeg spist bare grønnsaksgratengen til middag også. Så god som den er.

Om du ikke har de samme grønnsakene som meg, så la det ikke forhindre deg i å lage en supergod grateng. Bruk denne oppskriften som en veileder – ikke fasit!

Supergod grønnsaksgrateng med kylling til

Dette trenger du for å lage stekt kyllingbryst og grønnsaksgrateng til 4 personer

Kyllingen
400 g kyllingbrystfilet – her bruker jeg en stor filet med skinn
salt
pepper
1 ss olje til steking

Grønnsaksgratengen
4-6 poteter
2 gulrøtter
1 fedd hvitløk
2 dl fløte – matfløte eller kremfløte
1 dl creme fraiche – hel- eller halvfet
1/2 ts salt
nykvernet pepper
1 løk
1 squash
50 g hvitost

Avokadomos
2 avokadoer
1 fedd hvitløk
noen dråper tabasco
saft av 1/4 sitron
1/4 ts salt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 200 grader og finn fram en liten ildfast form.

Supergod grønnsaksgrateng med kylling til

Start med gratengen. Den tar lengst tid. Skrell potetene og gulrøttene og skjær dem i tynne skiver. Finhakk hvitløkfeddet. Fordel dette i den ildfaste forma før du heller over fløte og creme fraiche. Du kan erstatte fløten med melk, hvis du foretrekker det. Dryss over salt og pepper og sett forma i stekeovnen. Gratengen skal steke ca. 40 minutter totalt.

Skrell løken og del den i ringer og skjær squashen i skiver. Riv osten eller skjær skiver.

Når gratengen har stått i i 20 minutter tar du ut forma og legger i løk og squash og fordeler osten over. La det steke videre i 20 minutter til osten har blitt gyllenbrun og du kan kjenne at potetskivene er møre.

Supergod grønnsaksgrateng med kylling til

Dryss salt og pepper over kyllngfileten(e). Varm oljen i en stekepanne og ha i kyllingen. Bruker du vanlige, små kyllingfileter, er de kurante å steke ferdige i stekepanna. Når jeg bruker store, som dette, bruner jeg det først på begge sider i stekepanna før jeg steker det ferdig i stekeovnen. Da kan det bare ligge ved siden av gratengen. Stikk gjerne et steketermometer midt i kjøttstykket for å ha kontroll på når du skal ta det ut. Kyllingkjøttet er gjennomstekt på 70 grader.

La kyllingen hvile i 5 minutter før du skjærer den i skiver.

Del avokadoene i to og skrap ut kjøttet. Mos det i en bolle. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rør inn både det, tabascoen, sitronsaften, salt og pepper.

Supergod grønnsaksgrateng med kylling til

God middag!

Print Friendly

Lesernes kommentarer

  1. Prøvde denne i dag, men når jeg tok den ut etter 45 minutter var potetene og gulrøttene fortsatt rå. Og «sausen» ble tynn som vann! Veldig skuffende 🙁

  2. Kjempe-kjempegod og enkel å lage! Takk for oppskriften, Marit, den er i ferd med å bli en slager hos meg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *