Den beste lammegryten
Himmel og hav hvor svak jeg er for en gryte full av dype, intense smaker og kjøtt så mørt at det nesten faller fra hverandre bare du ser på det en ekstra gang! Det er når en gryte som dette kommer på bordet, du vet at høsten har kommet!
Nå er matbutikkene fulle av årets lammekjøtt, og mange av dere har sikkert allerede lagd en fårikålmiddag eller to.
Vil du ha en annen vri på lammekjøttet, kan du med stor frimodighet kalle sammen troppene og servere denne lammegryta full all godsaker! Merk at oppskriften er skrevet til 8 personer!
Dette trenger du for å lage lammegryte og couscous til 8 personer
Lammegryte
2,2 kg lammelår i skiver
2-3 ss olivenolje
5 gulrøtter
4 fedd hvitløk
4 sjalottløk
1 purre
2 boker moste, hermetiske tomater
1 ts spisskummen
1 ts paprikapulver
1 ts malt koriander
1/2 ts tørkede chiliflak eller 1/4 ta chilipulver
1 ts salt
nykvernet pepper
250 g oliven
Couscousen
6 dl vann
8-10 tørkede aprikoser
1 dl tørkede tranebær
6 dl couscous
1 ts salt
nykvernet pepper
2 ss olivenolje
75 g pistasjnøtter
3-4 greiner timian
Yoghurt- og myntedressing
1 fedd hvitløk
10-15 blader frisk mynte
3 dl gresk yoghurt
salt
pepper
en liten skvis sitronsaft
Sett stekeovnen på 150 grader.
Skjær lammekjøttet i forholdsvis store terninger, ca. 3-4 cm lange i hver sin retning, og brun det i flere omganger i en skikkelig varm stekepanne sammen med olivenoljen. Ha det over i en gryte med lokk som tåler å stå i stekeovnen. Jeg bruker Römmertopfen som vi fikk i bryllupsgave for lenge, lenge siden.
Skrell gulrøttene og skjær i små terninger. Hvitløkfeddene finhakker du og sjalottløkene og purren skjærer du i tynne skiver. Vask purren godt før du bruker den. Ha dette oppi gryta også sammen med de moste, hermetiske tomatene og krydderet. Bland det sammen før du setter på et lokk og setter gryten i stekeovnen de kommende 4 timene. Ta gjerne ut gryta og smak om den er passe krydret etter en time eller to. Tilsett eventuelt litt mer.
Olivenene rører du inn like før servering.
Kok opp vannet til couscousen. Del aprikosene i småbiter og ha i en bolle sammen med tranebærene, couscousen, salt og pepper. Rør det sammen. Hell over det kokende vannet, legg et tett lag med plastfolie over og la det stå slik i 8-10 minutter. Så bruker du en gaffel til å røre luft inn i couscousen og rører samtidig inn olivenoljen. Hell det over på et serveringsfat. Hakk opp pistasjnøttene og timianen og dryss den over.
Riv hvitløkfeddet til yoghurtdressingen, på den fine siden av rivjernet og hakk opp myntebladene. Rør det med yoghurten og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Da er det klart for servering!
Godt måltid!
Nå ble jeg sulten! Har ikke gryte som går i ovnen, men det går kanskje greit å la den putre på komfyren i et par timer?
a, det går kjempefint, Karianne!
This sounds amazing… will try when our Aussie weather gets cool again… 30 degrees here today… Following you here in Australia.. I was born in Norway, emigrated to Australia when 18. Love your Norwegian recipes…. I can read Norwegian but it is easier to write in Aussie … love your recipes xxx
Oh, that’s cool! I guess it’s a nice thing to wait for a bit colder weather. I read Australian Delicious every month. Love it 🙂
Hei!Skal lage en lammegryte. Hvilken av lammegryte-oppskriftene dine vil du sterkest anbefale?😊
Hei!
Hva tenker du om å tilsette litt rødvin i denne gryta, vil det piffe den opp og gjøre den enda bedre?
Skal teste den ut på lørdag førstkommende, gleder meg! 🙂
Per
Hei Per! En skvett rødvin i denne gryta høres helt perfekt ut! God kokkelering!