Eltefritt brød med basilikumpesto
Midt inni dette brødet befinner det seg en aldri så liten overraskelse! En smakfull én, må vite. Når jeg baker ut brødet smører jeg nemlig på et lag med basilikumpesto som så kommer seg midt inni brødet før jeg er ferdig med brettingen av deigen.
Pestoen gir både ekstra god smak til brødet og, ikke minst, gir en helt fantastisk duft i kjøkkenet når du steker det.
Dette er ett brød i rekken av eltefrie brød som du kan finne her på bloggen. Her kan du finne oppskriften på helt fine, eltefrie brød. Her finner du oppskriften på halvgrove, eltefrie brød, og her får du oppskriften på eltefrie rundstykker.
Dette trenger du for å lage 1 langhevet brød med pesto
På kvelden
4 g fersk gjær eller 1 g tørrgjær
120 g hvetemel
1 dl lunket vann
Neste morgen
deigen fra dagen før
5 g fersk gjær eller 1 ½ g tørrgjær
2 dl vann
300 g hvetemel
1 ts salt
Pestofyll
3 ss basilikumpesto, butikkjøpt eller hjemmelaget
På kvelden rører du kjapt sammen ingrediensene til deigen. Legg over plastfolie og la bollen stå på kjøkkenbenken til neste dag.
Bruker du ferskgjær smuldrer du den opp i vannet før du har det i bollen med deigen fra i går. Tørrgjær blander du med melet. Elt deigen sammen i 8–10 minutter. Legg over plastfolie og la deigen hvile i 45 minutter.
Væt fingrene og dra deigen i hvert hjørne opp, så langt det går uten at den ryker, og plasser ”enden” midt på deigen. Legg over plastfolie igjen og la deigen hvile i nye 45 minutter. Gjenta 2 ganger til, slik at du drar deigen til sammen 3 ganger. Etter den tredje ”draingen”, lar du deigen hvile i 1 ½ time.
Du kan se bretteteknikken her.
Denne deigen er veldig løs, så den trenger hjelp når den skal heve. Dryss et godt lag med rugmel på et rent kjøkkenhåndkle og hell deigen over. Ta tak i hvert hjørne av deigen, dra det litt ut før du plasserer det midt på deigen. Fordel pestoen i en strimle midt på deigen før du bretter den én gang til med å dra hjørnene. Samle sammen hjørnene på kjøkkenhåndkleet og legg det over i en bolle. La brødet etterheve i 1 ½ time.
Sett stekeovnen på 250 grader og sett inn en bakestein hvis du har.
Hvelv brødet over på bakepapir og plasser det på bakesteinen eller legg bakepapiret på et stekebrett. Skru ned varmen til 230 grader og stek brødet i 30–35 minutter. Ser du at brødet begynner å få for mørkebrun skorpe, skrur du ned varmen til 210 grader.
Kakk brødet på undersiden for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.
Bruk gjerne dette brødet sammen med denne gode rekesalaten.
God bakst!