Gyllengule lussekatter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Gyllengule lussekatter

Det er mange myter og lengender rundt Luciafeiringen og utdelingen av disse gyllengule og duftende lussekattene.

Svenskene har hatt sine Luciatradisjoner og feiret skytshelgenen Santa Lucia med lange hvite kjoler og lys i håret 13. desember helt siden 1800-tallet. Selv om feiringen ikke er like utbredt i Norge, står tusenvis av småbarnsforeldre opp ekstra tidlig denne dagen for å se sine håpefulle gå Luciatog i landets barnehager.

Når du skal bruke rosiner i bakst, både i kaker og gjærdeig, er det lurt å legge dem i bløt i varmt en stund før du tilsetter dem i bakverket. Da får du mye saftigere og bedre rosiner i den ferdige baksten.

PS! Hvis du vil servere nystekte lussekatter på Luciadagen, kan du kaldheve lussekattene i kjøleskapet over natten. Da halverer du gjærmengden og  ruller dem ut med en gang du har laget deigen – du hever altså ikke deigen – legger dem på et stekebrett som du dekker med plastfolie og setter i kjøleskapet over natten. Neste morgen setter du på stekeovnen og heller varmt vann i kjøkkenvasken. Sett brettet over vasken i 30-40 minutter før du pensler lussekattene og steker på vanlig måte.

Gyllengule lussekatter

Lussekatter

20 lussekatter

750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
1 pk gjær, tørr eller fersk, gjerne rød type
4 ¾ dl melk, ca. 20 grader
0,1 g safran (evt. litt gurkemeie om du ikke har safran)
100 g smør
rosiner
1 egg til pensling

Ha alle ingrediensene, unntatt smøret i en miksebolle. Bruker du safran heller du 2 ss kokende vann over den og lar den ligge i noen minutter før du har det i deigen. Fordi deigen skal elte så lenge, bruker jeg kald melk og kalde egg. Og jeg trenger heller ikke å røre ut gjæren i væsken først. Det er bare å smuldre den rett i deigen. Når en deig eltes, vil det naturlig skapes varme i deigen.

Sett miksmasteren på den laveste hastigheten og elt deigen i 15 minutter. I mellomtiden deler du opp smøret i terninger. Smøret kan gjerne også være kaldt. Tilsett det i miksebollen, litt etter litt og elt deigen videre i 15 minutter.

Ta ut eltekroken og dekk bollen med plastfolie. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer. Legg rosinene i en bolle og hell over varmt vann.

Gyllengule lussekatter

Hvelv deigen over på et bakebord. Brett den sammen en gang før du deler den i like store deler. Her lager jeg forholdsvis store lussekatter, som hver veier 125 gram. Da blir det 23 katter.

Gyllengule lussekatter

Form lussekattene i ulike mønster; lussekatter, julegris, gutt, gullvogn, prestens hår, syvhullskringle og lilje er eksemplarene du kan se på bildene. Stikk rosiner i deigen for å pynte.

Legg lussekattene over på bakepapirkledde stekebrett og sett dem til heving i ca. 1 time. Dekk dem med plastfolie.

Sett stekeovnen på 200 grader. Har du dampovn eller kombidamper, bruker du den på 25 % damp. Pensle lussekattene med et sammenpisket egg og stek dem i ca. 15 minutter.

La dem avkjøles på en bakerist.

Vil du kaldheve lussekattene? Sjekk teksten øverst i innlegget!

Gyllengule lussekatter

Prestens hår

Gyllengule lussekatter

Julegris

Gyllengule lussekatter

Gullvogn

Gyllengule lussekatter Gyllengule lussekatter

God luciafeiring!

11 kommentarer til “Gyllengule lussekatter”

 1. Hei:-)
  Elevane mine skal bake lussekattar i morgon, og eg skal lage deiga i dag. Korleis ville du gjort det? Ville du laga den akkurat slik du har beskrive det over, og så sett deiga i kjøleskap over natta? 🙂

 2. Hei! Takk for god oppskrift! Veldig godt forklart og det ble fantastisk gode lussekatter. Jeg brukte 90 g deig pr lussekatt og syns de ble store. Fikk 32 lussekatter totalt. Denne oppskrifta skal jeg spare på 😊

 3. Hei! Hvis jeg skal bake til en som ikke tåler melk/smør…..hva er det lurt å erstatte dette med?
  MVH
  Anne-Lise

  • Hvis det er laktosen du vil unngå, kan du kjøpe laktosefri melk og smør. Tror det er Melange som har en laktosefri margarin som du ken bruke. Lykke til!

  • Ja, det er nok en litt for stor deig til en vanlig Kenwood. Nå vet ikke jeg hvilke kjøkkenmaskin du har, men for mange “vanlige” bordmodeller passer det nok med ca 1 kg mel totalt. Jeg kan skrive det inn i oppskriften også.

 4. Hei.

  Har bare brukt denne fremgangsmåten på all gjærbaksten min etter og ha bakt disse lussekattene. Alt blir like bra og for en suveren måte ! Maskinen min er en Ankarsrum (Assistenten) og stor nok for deigen.

  Mvh Yvonne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon