Nå er blåskjellene, rekene og andre skalldyr på sitt aller, aller beste! Det kalde vintervannet gjør dem skikkelig store og feite, og akkurat så smakfulle som vi gjerne vil ha dem.

Blåskjell er eventyrlig enkelt å tilberede. De fikser i grunn det aller meste selv.

Det er viktig å gå gjennom skjellene før du koker dem. Sjekk at de er hele og lukket. Er det en lite glipe i skjellet, kakker du skjeller forsiktig mot benken. Lukker skjellet seg da, er det helt fint og kan brukes. Skjell som forblir åpne, kaster du. Likeens med skjell som er slått i stykker.

Disse skjellene koker jeg i cider. Hvitvin og øl er også ypperlig å koke blåskjell i.

Server gjerne godt brød sammen med blåskjellene!

Visste du forresten at du kan bruke blåskjellene som spiseklype? Spis innmaten på ett av skjellene, men la selve skjellet sitte sammen. Så kan du bruke det tomme skjellet til å fiske ut innmaten på resten av skjellene. Genialt!

Fantastiske blåskjell

Dette trenger du for å koke blåskjell til 4 personer
(beregnet som hovedrett)

2 kg blåskjell
5 fedd hvitløk
2 sjalottløk
2 sitrongress (kan utelates)
2 røde chili
1 ss olivenolje
1/2 ts salt
nykvernet pepper
1 flaske eller boks (0,33 l) eplecider
1 stor neve koriander

Vask og skrubb blåskjellene og fjern eventuelle byssustråder. Legg dem så til side.

Finhakk hvitløk, sjalottløk, den hvite og myke delen av sitrongresset og chilien og ha i en stor kasserolle sammen med olivenoljen, salt og pepper. La det surre på forholdsvis svak varme i 5 minutter. Om du vil ha med frøene på chilien eller ikke, bestemmer du ut i fra hvor sterk mat du liker. Skrap eventuelt ut frøene før du hakker opp chilien.

Ha i blåskjellene og cidere. Legg på et lokk og rist på kasserollen en gang. Kok blåskjellene i ca. 5 minutter. Løft på lokket etter 4 minutter for å sjekke om skjellene har åpnet seg. Når de er åpne, er de også ferdige.

Hvis noen skjell ikke åpnes i kokeprosessen, kaster du dem.

Hell blåskjellene over på et serveringsfat. Hakk opp korianderen og dryss over.

Hell øl, cider eller hvitvin i glassene og slurp i deg!

Pommes frites er veldig godt å spise til blåskjell. Oppskrift på hvordan du lager de beste pommes fritesene hjemme, får du her.

Fantastiske blåskjell Fantastiske blåskjell

Godt måltid!

 

 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *