Jeg har en stor svakhet for småmat hvor jeg kan sitte ved bordet og plukke den ene godbiten etter den andre fra serveringsfatene og over på tallerkenen. Ganske så ofte rekker ikke maten å havne på tallerkenen en gang – den går rett fra fatet og inn i munnen! Det er jo nettopp det som er min aller største svakhet i forhold til tapas. Småplukkingen!

Tapas kan lages stort og omfattende eller ganske så enkelt, som jeg gjør her. Her er det hete poteter, hvitløksmajones og blåmuggostfylte butterdeigstrekanter. Alle tre smakfulle og kjempegode tapas som passer godt sammen.

Et lite tips til potetene er å bruke høy varme og varmluft slik at du får en skikkelig sprø skorpe på dem.

Spansk tapas

Spansk tapas

Dette trenger du for å lage tapas til 6 personer

Hete poteter
800 g kokefaste poteter
1 ts paprikapulver
½ ts knust, tørket chiliflak evt. 1 hel chili
1 ts gurkemeie
1 ts salt
nykvernet pepper
2–3 ss olivenolje

Hvitløksmajones
1 fedd hvitløk
1 eggeplommer
1 ½ dl maisolje eller annen nøytral olje
1–2 ss sitronsaft
salt
nykvernet pepper
1–2 ts vann

Blåmuggostfylte butterdeigstrekanter
1 pk butterdeig – 450 gram
litt hvetemel til utkjevling
100 g blåmuggost – her bruker jeg Blue Castello
8–10 valnøtter eller pekannøtter
1 egg

Ferdigkjøpt tapas som også er med på bildene
marinerte hvitløksfedd
spekepølse
oliven

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Vask potetene og del dem i mindre biter. Ha dem over i en langpanne og fordel over resten av ingrediensene. Bruker du fersk chili, finhakker du den først. Bland alt godt sammen.

Stek potetene i ca. 25 minutter. Ser du at de begynner å bli brente før de er helt gjennomstekte, skrur du ned varmen til 200 grader den siste stunden.

Riv eller press hvitløkfeddene til majonesen i en bolle. Ha i eggeplommen og pisk det sammen. Tilsett noen dråper olje og visp den inn. Så tilsetter du noen dråper til og visper den inn. Da kan du fortsette å spe i en helt tynn, tynn stråle mens du hele tiden visper kraftig. Tilsett nok olje til at du får en fyldig og fin majones. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Jeg bruker ofte å røre inn bitte litt vann helt til slutt, for å få majonesen litt mer flytende.

Tin butterdeigsplatene.

Dryss litt hvetemel på kjøkkenbenken og legg butterdeigsplatene oppå hverandre i en stabel. Kjevle dem ut til et rektangel på 40 x 30 cm. Del opp slik at du får 12 kvadratiske ruter.

Del osten i biter og plasser midt på hver av butterdeigsfirkantene. Hakk opp nøttene og dyss halvparten av dem over.

Pisk sammen egget og pensle rundt kantene. Brett butterdeigen slik at du får trekanter. Bruk en gaffel til å forsegle rundt kantene. Pensle med egg og dryss over resten av nøttene. Stekes i ca. 10 minutter.

Spansk tapas Spansk tapas Spansk tapas Spansk tapasKos deg storveies!

 

 

 

 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *