Denne blåbærpaien er akkurat like god som den ser ut som! Enkel og grei å lage er den også, og da er det jo i grunn bare velstand.

Oppskriften er fra den svenske konditoren Roy Fares som i fjor høst kom ut med boken «United States of Cakes». Jeg har tidligere skrevet om hans supergode ostekake med eplebiter og de minst like gode chocolate chip cookies. Han byr virkelig på veldig mange godsaker i denne boka. Jeg synes kanskje at han prøver litt for mye å selge seg selv som en godsak også, men det får så være. Jeg måtte bare ta en liten opptelling og kom til at han er avbildet 65 ganger i løpet av boken – og på veldig mange av bildene har han bar overkropp slik at han får vist frem sin muskuløse – og glattbarberte – brystkasse.

Blåbærpai med smuldretopping

Tilbake til den gode blåbærpaien! Deigen trenger ingen hviling eller kjevling, er enkel å jobbe med og smaker godt.

Nå på denne tiden av året bruker jeg vanlige norske blåbær som jeg finner i frysedisken i nærmeste dagligvarebutikk.

Blåbærpai med smuldretopping

Dette trenger du for å lage blåbærpai med smuldretopping
(jeg har gjort noen små endringer fra originaloppskriften)

Smuldredeigen
200 g smør
200 g sukker
375 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1 egg

Blåbærfyllet
1 sitron
100 g sukker
25 g maisenna
500 g skogsblåbær

Sett stekeovnen på 180 grader valmluft og kle en ildfast form som er rundt 22 x 30 cm med bakepapir.

Del smøret i mindre terninger og ha det i en matprosessor sammen med sukker, hvetemel,  bakepulver og kanel. Kjør det sammen til det blir smulete. Ha i egget og kjør knivene rundt akkurat til at det blir samlet sammen. Du kan også gjøre hele denne prosessen for hånd.

Klem halvparten av deigen i formen til du får en jevn bunn.

Vask sitronen godt og riv skallet av den (bare det gule) med den fineste siden av rivjernet. Del sitronen i to og klem ut saften fra halvparten. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene til fyllet. Rør det godt sammen før du fordeler det utover bunnen.

Så smuldrer du resten av deigen over blåbærfyllet.

Sett formen på en rist i stekeovnen og stek paien i ca. 40 minutter til den begynner å bli gyllenbrun på toppen.

Ta den ut og la den avkjøles før du skjærer den i passe firkanter og serverer.

Vaniljeis smaker supergodt til!

Blåbærpai med smuldretopping

Blåbærpai med smuldretopping Blåbærpai med smuldretopping

Kos deg!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

  1. Hei Angelica!
    Nei, du trenger ikke å bruke varmluft. Skru opp varmen med 15 grader og bruk over- og undervarme 🙂

  2. Fantastisk god! Brukte ferske bær som jeg plukket idag, denne bør alle prøve. Var litt skeptisk til kanel, men det passet veldig bra. Tipp topp, tommel opp.

  3. Hei!

    Denne så kjempegod ut! Plukket blåbær i helgen så denne må testes ut.
    Kan jeg lage den dagen før jeg serverer den? Og bare varme den opp før servering?:)

  4. Skal ikke deigen hvile. Jeg baker den i stor pajform, 30 cm, så jeg lagde halvannen porson deig 😉 Litt myk deig… skal bruke blåbærsyltetøy med certo fra i fjor. Trenger jeg maizena da? Skal servere den i morgen, hvor mange grader bruker jeg ved oppvarming, må den ferdigstekte stå i kjøleskap til i morgen. Mange spørsmål men 🤔😂

    • Hei Margunn! Beklager tregt svar, men kommentaren din hadde gått til spam-boksen. Jeg antar at paien er ferdig nå, og forhåpentligvis smakte det bra. Og nei, deigen skal ikke hvile, og akkurat det er jo ganske så deilig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *