Blåbærpai med smuldretopping
Denne blåbærpaien er akkurat like god som den ser ut som! Enkel og grei å lage er den også, og da er det jo i grunn bare velstand.
Oppskriften er fra den svenske konditoren Roy Fares som i fjor høst kom ut med boken “United States of Cakes”. Jeg har tidligere skrevet om hans supergode ostekake med eplebiter og de minst like gode chocolate chip cookies. Han byr virkelig på veldig mange godsaker i denne boka. Han byr forøvrig mye på seg selv også. En liten opptelling viser at han er 65 ganger i løpet av boken. Det er jo ikke verst!
Tilbake til den gode blåbærpaien! Deigen trenger ingen hviling eller kjevling, er enkel å jobbe med og smaker godt.
Teksten fortsetter under annonsen
Ingredienser
200 g kaldt smør
200 g sukker
375 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1 egg
Blåbærfyllet
500 g blåbær skogsblåbær, tint hvis frosset
1 sitron
100 g sukker
25 g maisenna
Slik lager du blåbærpai med smuldretopping
(jeg har gjort noen små endringer fra originaloppskriften)
Sett stekeovnen på 180 grader valmluft og kle en ildfast form som er rundt 22 x 30 cm med bakepapir.
Del smøret i mindre terninger og ha det i en matprosessor sammen med sukker, hvetemel, bakepulver og kanel. Kjør det sammen til det blir smulete. Ha i egget og kjør knivene rundt akkurat til at det blir samlet sammen. Du kan også gjøre hele denne prosessen for hånd.
Klem halvparten av deigen i formen til du får en jevn bunn.
Vask sitronen godt og riv skallet av den (bare det gule) med den fineste siden av rivjernet. Del sitronen i to og klem ut saften fra halvparten. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene til fyllet. Rør det godt sammen før du fordeler det utover bunnen.
Så smuldrer du resten av deigen over blåbærfyllet.
Sett formen på en rist i stekeovnen og stek paien i ca. 40 minutter til den begynner å bli gyllenbrun på toppen.
Ta den ut og la den avkjøles før du skjærer den i passe firkanter og serverer.
Vaniljeis smaker supergodt til!
Teksten fortsetter under annonsen
Kos deg!
Går det greit å bruke frosne blåbær også?
Ja, det går helt strålende, Randi 🙂
Kan jeg sløyfe citronen tåler ikke citrus
Ja, det går helt bra 🙂
Skal ikke deigen hvile. Jeg baker den i stor pajform, 30 cm, så jeg lagde halvannen porson deig 😉 Litt myk deig… skal bruke blåbærsyltetøy med certo fra i fjor. Trenger jeg maizena da? Skal servere den i morgen, hvor mange grader bruker jeg ved oppvarming, må den ferdigstekte stå i kjøleskap til i morgen. Mange spørsmål men 🤔😂
Hei Margunn! Beklager tregt svar, men kommentaren din hadde gått til spam-boksen. Jeg antar at paien er ferdig nå, og forhåpentligvis smakte det bra. Og nei, deigen skal ikke hvile, og akkurat det er jo ganske så deilig 🙂
Planlegger å servere denne i hageparty. Er en del å gjøre dagen før, så lurer på om det går an å lage deigen en dag eller to i forveien, før jeg steker den?
Hei Victoria. Ja, du kan lage klart alt i god tid i forveien, men ikke sette det sammen før du steker det. Lykke til!
Tusen takk for hjelp! Gleder meg veldig til å smake den 🙂
Denne er kjempegod!
Gjorde noen endringer. Reduserte sukkermengden noe i deigen og erstattet kanel med vaniljesukker. Prikket bunnen, stekte den i 10-15 minutter og avkjølte den helt før jeg hadde på fyllet, som man gjør med en vanlig terte av mørdeig. Hvis man ikke gjør det føler jeg at bunnen bare blir klissete. Deretter stekte jeg den til toppen var gylden.
Jeg brukte frosne blåbær og det gikk helt fint.
Serverte den varm med vaniljesaus.
Så hyggelig å høre, Siw.
Det ble veldig mye saft ut av blåbærene denne gangen etter jeg blandet fyllet. Kan jeg ta i mer maizena uten at det gjør noe.
Ja, det går fint, Bente! Lykke til!