Forfriskende fruktsalat med hjemmelagd vaniljesaus
Det å lage sin egen vaniljesaus, er faktisk en ganske så kjapp og enkel affære. Du trenger melk, egg, sukker og vanilje for å lage den. Du kan gjerne bruke en vaniljestang i den, eller du kan bruke ditt hjemmelagde vaniljesukker, dersom du har det. (Det er enda kjappere og enklere å lage enn vaniljesausen, så her er det bare å kjøre på). Den hjemmelagde vaniljesausen smaker dessuten titusen ganger så bra som den du kjøper på kartong i butikken.
Hjemme i Trøndelag ble det bestandig servert fruktsalat – eller himmels lapskaus som vi kalte det – i alle store selskap. Da ble det som oftest også kokt en sukkerlake som frukten ble lagt i. Med å søt og saftig frukt som jeg bruker her, synes ikke jeg det er nødvendig. Da heller jeg heller over en liten ekstra dæsj med vaniljesaus.
Dette trenger du for å lage fruktsalat med vaniljesaus til 4 personer
Fruktsalaten
2 appelsiner
½ ananas
200 g blå druer
1 rødt eple
1 pære
1 kiwi
125 g blåbær
50 g mørk sjokolade
50 g valnøtter
Vaniljesausen
3 ½ dl H-melk
2 ts hjemmelag vaniljesukker eller 1 vaniljestang
100 g sukker
3 store eggeplommer
Ha melken i en tykkbunnet kasserolle. Bruker du vaniljestang, deler du den i to langsetter og skraper ut frøene før du hra både frø og stang i kasserollen. Kok opp melken.
I mellomtiden har du vaniljesukkeret i en bolle sammen med sukkeret og eggeplommene og pisker det, for hånd, til det tykner og begynner å bli litt luftig. Er eggene dine små, kan du gjerne bruke 4 plommer.
Når melken har nådd kokepunktet, tar du ut vaniljestangen – hvis du bruker – og heller melken over i bollen med egg og sukker. Rør det sammen til sukkeret er oppløst. Hell det så tilbake i kasserollen og sett den tilbake på varmen.
Ha forholdsvis lav varme mens du varmer opp sausen og rører godt hele tiden. Pass på at du får med det alle områder i bunnen av kasserollen slik at ikke noe blir brent.
Sausen er ferdig når den begynner å tykne. Dra en finger oppover langs sleiven du rører med. Blir det en “vei i vellingen” som holder seg, er sausen ferdig. Hell den over i en bolle og la den avkjøles.
Sitrusfrukt blir finest når hver båt fileteres. Skjær av alt skallet, inkludert det hvite, med en kniv. Legg så frukten i hånden og bruk en liten kniv til å skjære ut kjøttet i hver båt, slik at kjøttet løsner fra de tynne hinnene rundt. Del båtene i 2 eller tre og ha dem i en bolle. Klem ut all saften som er igjen i frukten du nå holder i håndflaten, i en bolle sammen med båtene.
Del opp resten av frukten i fine biter. Blåbærene lar jeg være hele.
Hakk opp sjokoladen og valnøttene.
Nyt!
Følg meg gjerne på ulike sosiale medier.