Du vet det er en skikkelig festlig anledning når du setter en stor og saftig kalvestek på middagsbordet! Og for å få steken akkurat så saftig som den skal være, er det viktig at du tar den ut av stekeovnen når den har nådd den kjernetemperaturen som den skal ha. Jeg bruker bestandig steketermometer når jeg steker en stek som dette, for jeg greier ikke å kjenne på kjøttet hvor mange grader det har som kjernetemperatur, og det er vanskelig å anslå helt korrekt i antall stekeminutter.

For å få steken lett rosa, som denne, tar jeg den ut av stekeovnen når den har en kjernetemperatur på 67 grader.

Til denne festmaten serverer jeg én av de nye eplemosttypene fra Askim Frukt- og bærpresseri: Årgang Askim – Eple & Aronia 2014. Den består av eplemost fra norske epler tilsatt råsaft fra økologiske aroniabær. Den har en ganske kraftig smak, og passer veldig godt sammen med blant annet rødt kjøtt. Den andre nye eplemosttypen fra Askim Frukt- og bærpresseri kan du lese om her.

Godt festmåltid!

Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter til 8 personer

Kalvestek
1 ½ kg kalvestek
1-2 ts salt
1-2 ts nykvernet pepper
2 ss olje til steking
8-10 grener timian
8-10 fedd hvitløk
25 g smør
1 dl vann

Brun saus
50 g smør
40 g hvetemel
4 dl fløte
4 dl kraft*
1 dl Årgang Askim Eplemost – Eple og Aronia
salt
nykvernet pepper

Glaserte gulrøtter
400 g gulrøtter
vann
1 ts salt
40 g smør

Tilbehør
300 g aspargesbønner
kokte poteter
Årgang Askim Eplemost – Eple og Aronia

Jeg liker bedre å binde opp kjøttet selv enn å bruke disse ferdige strømpene som det kommer i fra butikken. Jeg synes overflaten ofte blir ødelagt når kjøttet er ferdigstekt og jeg skal klippe av strømpen. Bruk vanlig husholdningshyssing dersom du knytter sammen kjøttet selv.

Sett stekeovnen på 160 grader.

Gni inn kjøttet med salt og pepper. Varm oljen i en stekepanne og brun kjøttet rundt det hele. Legg timiangreinene og hvitløkfeddene i en liten langpanne og legg kjøttet oppå. Smøret deler du i mindre biter og fordeler oppå kjøttet, så renner det ned i kjøttet og pannen under stekingen. Har du en stekepanne som også tåler å brukes i stekeovnen, kan du bruke den hele tiden.

Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet, hell i vannet og sett pannen inn i stekeovnen. Stek til kjøttet får en kjernetemperatur på 67 grader. Det tar omlag 1 time, men vil variere ut i fra hvor varmt eller kaldt kjøttet var da du satte det inn i stekeovnen. Pakk kjøttet løst inn i aluminiumsfolie og la det hvile i 15-20 minutter før du skjærer det i fine skiver.

Smelt smøret til den brune sausen og rør inn hvetemelet. Rør inn fløten og kok opp. La den koke i 5 minutter. Så langt kan du gjøre før steken er ferdig.

* Hell i dl vann i stekepannen du bruker for å brune kjøttet og kok opp. Bruk også kraften som er igjen i langpannen og sil den. Hvis du fremdeles mangler kraft for å nå opp til 4 desiliter, kan du enten bruke ferdig fond eller ferdig kraft kjøpt på butikken. Eller hvis du har ferdig kraft i fryseren, selvfølgelig.

Når steken er ferdig har du i resten av ingrediensene til sausen og koker opp igjen. Smak til med salt og pepper. Hvor mye du trenger, avhenger av hvor salt kraften din er.

Skrell gulrøttene og del dem i staver. Kok opp lettsaltet vann og kok dem møre. Like før servering smelter du smøret i en kasserolle og vender i gulrøttene.

Aspargesbønnene koker du i 2-3 minutter i lettsaltet vann og potetene koker du møre.

Åpne flaskene og det er klart for servering!

Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter Kalvestek med brun saus og glaserte gulrøtter

God middag!

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Askim Frukt- og bærpresseri. 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *