Skinkestek med kjempegode grønnsaker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Skinkestek med kjempegode grønnsaker

Denne middagen kan vi trygt plassere i kategorien “Deilig søndagsmiddag!”

Skinkestek med rotgrønnsaker er barndommens søndagsmiddag de luxe. Saftig kjøtt og fantastisk smakfulle grønnsaker som har fått vært med i gryten sammen med kjøttet hele tiden. I grytene i Trøndelag på 70- og 80-tallet var det lite hvitløk å spore, det hadde vi knapt hørt om.

Til alle dere som er litt skeptisk til hvitløk, må jeg skynde meg å si at den gir en veldig god aroma til hele denne retten. Den gir ikke noen sterk smak, men du får en dybde i smaken på kraften som du ikke får dersom du utelater den. Kraften danner jo også grunnlaget til sjysausen, så da får du også den aller beste smake på sausen.

Skinkestek med kjempegode grønnsaker

Oppskrift på skinkestek med gode grønnsaker og sjysaus
8 personer

Skinkestek
1 ½ kg skinkestek med svor
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ts tørket timian
6 gulrøtter
4 persillerøtter
8 sjalottløk
1 hel hvitløk
2 greiner rosmarin
2 dl eplejuice eller hvitvin

Sjysaus
2 dl sjy fra kjøttet
2 dl kremfløte
2 ss mykt smør
1 ss hvetemel
salt
nykvernet pepper

Krydre gjerne kjøttet dagen før det skal stekes, så rekker kryddersmakene å trekke seg godt inn i kjøttet. Start med å rute opp svoren, eller skjær den i strimler. Gni så krydderet godt inn i kjøttet rundt det hele. Pakk inn kjøttet og legg det i kjøleskapet til neste dag.

Ta det ut og la det bli romtemperert før du starter med kokkeleringen neste dag.

Sett stekeovnen på 225 grader og finn frem en jerngryte eller en ildfast form.

Skrell rotgrønnsakene og skjær dem i ½ cm tykke skiver. Fjern skallet på sjalottløkene og del dem i to. Ha det i gryten sammen med kjøttet. Hvitløken klyver du i to vannrett og legger rett i gryten. Legg i rosmarinen og hell over eplejuicen eller vinen. Dryss over litt salt og pepper også.

Stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen av kjøttet før du legger på et lokk og setter gryten inn i stekeovnen.

Nå skal kjøttet steke til det får en kjernetemperatur på 68 grader. Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar – for det varierer veldig ut fra hvor varmt eller kaldt kjøttet var da du satte det inn og hvilken gryte du bruker, men et sted mellom 1 ½ og 2 timer vil det ta.

Når kjernetemperaturen har kommet opp i 64 grader, tar du av lokket og setter på grillelementet og steker til du får en sprø svor. Dersom svoren blir sprø før temperaturen har nådd 68 grader, skrur du varmen tilbake der den var og steker videre. Svinekjøttet er gjennomstekt når det har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Det kommer til å øke noen grader etter at du tar det ut av stekeovnen.

Til sausen tar du ut ca. 2 dl sjy fra gryten. Ha det samme med fløten i en kasserolle og kok opp. Rør sammen smør og hvetemel og tilsett det i sausen. Rør til det løses opp og la det småkoke i noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Skjær steiken i skiver og server.

Server gjerne kokte poteter til.

Skinkestek med kjempegode grønnsaker Skinkestek med kjempegode grønnsaker Skinkestek med kjempegode grønnsaker Skinkestek med kjempegode grønnsaker Skinkestek med kjempegode grønnsaker Skinkestek med kjempegode grønnsaker Skinkestek med kjempegode grønnsaker Skinkestek med kjempegode grønnsaker Skinkestek med kjempegode grønnsaker

God middag!

 

Jeg er nominert i kategorien “Årets matblogger” i Vixen Blog awards. Jeg blir skikkelig glad hvis du har lyst til å stemme på meg! Det kan du gjøre her!

Skinkestek med kjempegode grønnsaker

 

Ett kommentar til “Skinkestek med kjempegode grønnsaker”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon