Her om dagen fikk jeg besøk av Kinan fra Syria og Thea som jobber i Røde Kors. Jeg ble nemlig spurt om jeg hadde lyst til å være med å sette fokus på det arbeidet som den Syriske Røde Halvmåne gjør i det krigsrammede Syria. De er den eneste hjelpeorganisasjonen som faktisk distribuerer mat, fikser vannledninger og yter førstehjelp inne i de krigsherjede områdene sammen med Røde Kors-komiteen. Både FN og Flyktningehjelpen og andre hjelpeorganisasjoner arbeider gjennom dem.

Mattilgangen har naturlig nok blitt særdeles forverret det siste året. Og den maten som er å oppdrive er så dyr å kjøpe at de færreste har penger nok. Inflasjonen er enorm. Derfor utgjør mateskene en stor forskjell.

I matkassene som blir delt ut er det ris, sukker, erter, olje, tomatpure, bønner, bulgur, tunfisk, te, salt, sardiner, hvite bønner tahini, ghee og linser. Ikke det mest spennende man kan tenke seg, men gode tørrvarer som kan brukes i en mengde retter.

Kinan og jeg lagde tunfisksalat, bulgur med stekt ris og tomatsuppe med hvite bønner. Alle oppskriftene kommer under filmen.

 

tunfisksalat

Oppskrift på tunfisksalat med tahini
4 personer

2 hjertesalater
2 bokser tunfisk i olje
2 tomater
2 ½ dl tahini*
saft av 1 sitron
salt og pepper

*tahini er en sesampasta som du får kjøpt i helsekostbutikker eller innvandrerbutikker. De har det også i noen kjedebutikker. Jeg har kjøpt i min lokale KIWI.

Vask salaten og skjær den i mindre biter. Del tunfisken i småbiter og skjær tomaten i terninger. Bland det sammen med salaten, tahinien og sitronsaften. Smak til med salt og pepper.

Jeg har laget syrisk mat sammen med Røde Kors!

Jeg har nå lært at syrere er veldig glad i å bruke olje når de koker både ris og bulgur. Det gir et ekstra luftig resultat. Kinan brukte nok enda mer olje i risen enn det jeg skriver i oppskriftene.

 

Oppskrift på skikkelig kjapp tomatsuppe med hvite bønner servert med kokt ris
4 personer

Tomatsuppen
2 glass á 180 g tomatpure
12 dl vann
1 løk
2 bokser hermetiske hvite bønner
salt og pepper

Risen
4 dl basmatiris
6 dl vann
1 buljongterning
½ dl matolje

Start med å legge risen i en bolle med kaldt vann. Den kan gjerne ligge slik i 20-30 minutter.

Rør sammen tomatpureen og vannet i en kasserolle og kok opp. Finhakk løken og ha i. Hell bønnene over i et dørslag og skyll dem i kaldt vann før du har dem også oppi suppen. La den småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Skyll risen før du koker opp vann, smuldrer i buljongterningen og har i oljen og risen. Legg på et lokk og kok risen i ca. 20 minutter.

Jeg har laget syrisk mat sammen med Røde Kors! Jeg har laget syrisk mat sammen med Røde Kors!

 

Oppskrift på bulgur med stekt løk
4 personer

4 dl bulgur
6 dl vann
1 buljongterning
½ dl + 2 ss matolje
1 løk
salt og pepper

Legg bulguren i bløt på samme måte som risen før du så koker den på samme måte.

Løken hakker du opp og steker på forholdsvis svak varme i de to spiseskjeene med olje. Dryss over litt salt og pepper.

Server bulguren med løken på toppen.

Jeg har laget syrisk mat sammen med Røde Kors! Jeg har laget syrisk mat sammen med Røde Kors!

Og vil du servere maten som en ekte syrer, lager du noen kopper med sterk svart te og serverer til.

God middag!

 

Hvis du har lyst til å være med å gi en matkasse, kan du enkelt og greit klikke deg inn her og gi.

Jeg har laget syrisk mat sammen med Røde Kors!

 

Alle bildene er tatt av Øystein, mannen min. Sjekk gjerne ut bloggen hans, Kafemagasinet!

Print Friendly

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *