Jeg har lært av en spanjol at én viktig faktor når man skal lage paella, er å finne den perfekte steketemperaturen. Saken er nemlig den at du ikke skal røre i risen når kokingen først har startet. Det skal nemlig danne seg en stekeskorpe nederst i pannen under stekingen. Og den skal jo da helst ikke bli brent, men bare være fullkommen gyllenbrun. Den smaker fantastisk!

Hvis jeg sier paella til deg, er sannsynligheten ganske stor for at du får opp Spania i hodet umiddelbart, for paella er kanskje ved siden av tapas, den mest kjente spanske maten som finnes.

For å lage en best mulig paella, er det bra å ha paellaris. Det finner du i velassorterte dagligvarebutikker. Finner du ikke paellaris, kan du bruke vanlig grøtris. Eller kanskje du må ta deg en liten ferietur til Spania for å gjøre noen skikkelige innkjøp 😉

Jeg har et samarbeid med NOVASOL – som er Europas største utleier av privateide feriehus, hytter og leiligheter – og de leier ut massevis av tøffe, fine og kjekke feriehus- og leiligheter i store deler av Spania. Du kan sjekke ut leietilbudene deres her!

I dette samarbeidet har vi sammen funnet Smaker av Europa. Her er det mye godt!

Har du lyst til å vinne et gavekort på et feriehusopphold hos NOVASOL til en verdi av 10.000,-! Klikk deg inn her!

Paella!

Oppskrift på paella
4 personer

Har du en egen paellapanne, bruker du den. Hvis ikke, fungerer det helt fint med en vanlig stekepanne også.

200 g kyllingbryst, gjerne med skinn
flaksalt
nykvernet pepper
5 ss olivenolje
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
½ boks – 2 dl hakket hermetisk tomat
¼ ts safran
340 g paellaris
7 ½ dl svak kyllingkraft eller vann og buljong
20 blåskjell
2 sjøkreps (her kan du bruke store reker, men da noen flere istedenfor også)
noen salatblader

Del kyllingen i 4 biter. Dryss over salt og pepper. Varm all oljen i paella- eller stekepannen og stek kyllingbitene med skinnsiden ned på forholdsvis høy varme i noen minutter til de er gyllenbrune. Ta dem ut og legg dem til side.

Skru ned varmen noe. Finhakk løken og hvitløkfeddene og ha i oljen. La det surre i noen minutter. Tilsett tomatene, safranen og risen og rør det godt sammen. Bruker du ferdig kraft, heller du den rett i pannen og rører det sammen. Skal du blande vann og buljong, må du røre sammen det før du heller over i pannen. Hvor mye salt du så skal tilsette avhenger av hvilken væske du bruker. Kraft er ofte usaltet eller svakt saltet mens buljong er mye saltet.

La pannen ha passe varme slik at det akkurat putrer. La paellaen putre uten lokk i ca. 20 minutter. Prøvesmak etter 18 minutter for å sjekke om risen er ferdig.

Mens dette koker, gjør du klar skalldyrene. Vask blåskjellene og kast de som eventuelt er ødelagte. Hvis noen er åpne, og ikke lukker seg dersom du kakker dem lett i kjøkkenbenken, kaster du dem også. Sjøkrepsene er sannsynligvis ferdig kokte, så de skjærer du i to. Bruk så en teskje til å fjerne paven (som er det mørke som ligger rett bak øynene) og tarmen.

Når det er igjen ca. 5 minutter av steketiden, legger du i blåskjellene og sjøkrepsene og legger over et lokk.

Dryss over noen salatblader ved servering.

Paella!

 

Tidligere har jeg skrevet om Danmark og Frankrike, og i ukene som kommer, vil det komme flere mat- og ferietips, så følg med!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Novasol. 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *