Eltefritt brød med fullkornshvetemel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eltefritt brød med fullkornshvetemel

Har du en gammel Römertopf eller jerngryte stående hjemme, er det bare å pusse vekk støvet, røre sammen deigen til dette eltefrie brødet og sette i gang med bakingen!

Det geniale med eltefrie brød er jo at du slipper å elte. Selve prosessen tar ganske mange timer, men det er ikke mye jobb involvert, og resultatet bruker å bli veldig godt. Like godt som om du hadde gått til et riktig så bra håndverksbakeri og kjøpt deg brød der.

Det var bakeren Jim Lahey som startet den store bølgen med eltefrie brød. Originaloppskriften finner du her.

Jeg får ofte mange spørsmål om fullkornshvetemel, når jeg bruker det i oppskrifter. Det er et helt finmalt, sammalt mel. Hele kornet har altså blitt malt opp og fordi det er så finmalt, er det lettere å bake med enn et vanlig sammalt mel. Jeg bruker melet fra Møllerens. Du kan lese mer om det her. (dette er IKKE en sponset link!)

Eltefritt brød med fullkornshvetemel

Oppskrift på eltefritt brød med fullkornshvetemel
1 brød

400 g hvetemel
250 g fullkornshvetemel
1 ts salt
¼ ts tørrgjær eller en ertestor bit fersk gjær
5 dl lunkent vann

Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken. Det er en ganske løs deig, men fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den med plastfolie eller legger på en lokk.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Det er veldig greit å bruke en deigskrape når du håndtere deigen. Brett deigen som du ser på bildene i dette innlegget.

Har du heveform, sprøyter du først på litt vann i det før du drysser på et godt lag med hvetemel og legger i brødet. Du kan også legge brødet på et bakepapirkledd stekebrett og hvelve en bolle over.

La brødet etterheve i 1-2 timer. Det varierer litt ut fra for mye fres det er i deigen din og hvor varmt det er der deigen står. Men den skal bli ca. dobbelt så stor som den var.

Mens brødet etterheves, setter du stekeovnen på 230 grader og putter i en jerngryter, eller setter i en Römertopf (som jeg bruker her) Römertopfen må ligge i vann først.

Når deigen er hevet ferdig, tar du gryten ut av stekeovnen og tar av lokket. Vær forsiktig for dette er jo veldig varmt! Hvelv brødet oppi kjelen og legg på lokket igjen.

Sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek brødene i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i 15-30 minutter. Bruker jeg jerngryte, bruker brødet å bli ferdig etter 15-20 minutters steking uten lokk, mens Römertopfen krever litt lengre tid.

Stikk gjerne et steketermometer midt inni brødet for å sjekke kjernetemperaturen. Den bør være 98 grader.

Hvelv brødet ut va formen og over på en bakerist til avkjøling.

Eltefritt brød med fullkornshvetemel

God bakst!

 

 

12 kommentarer til “Eltefritt brød med fullkornshvetemel”

  • Jeg er litt usikker på hvor store grytene mine er, Ano, og jeg er ikke hjemme for tiden for å få målt, men jeg innbiller meg at de er rundt 5 liter.

 1. Hei!
  HJELP !! Dette er kranglete synes jeg. Jeg har prøvd flere oppskrifter, får de ikke skikkelig stekt. Jeg bruker leirgryte. Har latt det stå 10-15 min lenger med lokk, og 10 min lenger uten lokk.
  Skikkelig rårand i brødet, hva gjør jeg feil ??
  Mvh
  Hanne

  • Hei Hanne!
   Det kan nesten høres ut som om stekeovnen din ikke steker på riktig temperatur, men det er litt vanskelig for meg å si hva du gjør feil. Men, for at du skal få kontroll på temperaturen inni brødet, er det lurt å bruke et steketermometer. Når du tar av lokket av brødet, og skal steke det ferdig, stikker du samtidig et steketermometer midt inni brødet. Når det har en kjernetemperatur på 97-98 grader, er brødet gjennomstekt. Lykke til!

  • Hei Åse! Ja, Rømertopfen må først legges i vann, så varmes opp, før du har i brøddeigen. Det står i oppskriften også 🙂

 2. Tusen takk for et fantastisk nettsted!

  Jeg regner meg selv som en relativt dreven kjøkkenskriver (mann, 65 år…), bortsett fra når det gjelder bakst 🙁
  Men, nå fikk jeg omsider til et nydelig (gryte)brød. Fant ditt nettsted via NRK.no’s grytebrødartikkel her om dagen.

  Nå etter 1.ste forsøk har jeg også lært at kjernetemperaturen skal være 98-99 grader, så da får vel ikke neste brød litt fuktig kjerne…?
  Jeg overså også dette med to timer etterheving. Det ble bare 20-30 min.

  Jeg liker brød litt svidd her og der, nesten som bildene ovenfor. Det styrer jeg kanskje med lokket? Ta det av de siste 15-30 minuttene? Jeg har maks 250 grader på min ovn.

  Jeg er diabetiker (type 2, dvs. “gammelmanns-sukkersyke”), men godt kontrollert ved hjelp av karbofokus. Skulle helst ikke hatt brød i det hele tatt, men lasser på med smør så ikke hele brødet går ned på høykant :-).

  Men, dette brødet holdt uansett bare noe timer desverre.. 😉 Jeg er redd jeg har fått ytterligere en avhengihet…
  Dypping i bløtkokt egg var et godt tips. Jeg måtte “nøye meg med” med hjemmelaget, sukkerfri appelsinmarmelade eller serranoskinke i går…

  P.s.
  Du tar gode bilder!

  Bilder:
  Mitt grytebrød, 1.ste forsøk: http://www.bjonefoto.no/Fru_Timians_eltefrie_grytebroed.jpg
  Min sukkerfrie appelsinmarmelade: http://www.bjonefoto.no/Appelsinmarmelade%20uten_tilsatt_sukker.jpg

  • Hei Arnstein!
   Takk for lang og hyggelig melding! Så godt at du lyktes med brødet – og ja, jeg er helt enig med deg i at det er “livsfarlig” godt 🙂
   Ja, du kan regulere hvor brent det blir med når du tar av lokket på gryten, men det er fint å iallfall la lokket være på i 20-25 minutter, slik at fuktligheten bevares i gryten og brødet heves best mulig!
   Lykke til videre med brødbakingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon