Mest sannsynlig vil du nå tenke at denne oppskriften har jeg fra ei som heter Berit, men det har jeg ikke. Berit elsker nybakt gjærbakst, men er etter eget sigende ikke veldig flink til å bake det selv. Det har en tendens til å bli hardt og kjedelig. Nå prøver imidlertid jeg å overbevise Berit om at hun med denne oppskriften kan lage akkurat så smakfull og luftig gjærbakst som hun drømmer om.

Berit driver Kvik kjøkkenbutikk i Haugesund og jeg traff henne nå da jeg var på baketurneen min. Du kan lese mer om den her! Hun ble med og bakte skikkelig luftige og gode kanelknuter, og jeg tror hun fikk god nok selvtillit til å prøve seg på dette hvitløksbrødet også. Hun ble iallfall mer enn overbevist over smaken.

Hvitløksbrødet passer perfekt å servere til denne kyllingsalaten, denne potetsuppen med svinemedaljonger til, eller til en god, gammeldags kjøttsuppe.

God bakst!

Berits hvitløksbrød

Deig
550 g hvetemel
200 g fint sammalt hvetemel
1 pk gjær, fersk eller tørr
1 ts salt
5 ¼ dl vann

Fyll
175 g mykt smør
3 store fedd hvitløk
½ stor potte basilikum
¼ ts salt

Ha alt det tørre til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den opp og rett i deigen. Ha i vannet og elt deigen godt sammen. Elt deigen på laveste hastighet i 12­–15 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

I mellomtiden lager du fyllet. Ha smøret i en bolle og rør det mykt med en sleiv. Finhakk hvitløkfeddene eller riv dem på den fine siden av rivjernet. Finhakk basilikumbladene og rør sammen alt til fyllet.

Når deigen er ferdig hevet, drysser du et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelver deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du kjevler den ut til et kvadrat på ca. 70 x 50 cm. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer hvetemel.

Smør fyllet jevnt utover hele leiven før du ruller den sammen som en fast pølse. Rull fra den ene langsiden til den andre. Del pølsen i 15 ca. like tykke skiver og plasser dem i en bakepapirkledd liten langpanne eller i en ildfast form. Den jeg bruker her er 32 x 22 cm.

hvitløksbrød

Dekk formen med plastfolie og la deigen etterheve i ca. 30 minutter, til brødet har fått ca. dobbel størrelse. Sett samtidig på stekeovnen på 200 grader varmluft.

Stek brødet i ca. 30 minutter. Jeg liker å bruke steketermometer på fylte brød som dette – spesielt når de ligger i en form og er vanskelige å løfte opp for å sjekke undersiden på. Da har jeg nemlig full kontroll. Dette brødet er gjennomstekt og ferdig når det har en kjernetemperatur på 97 grader. Hvis du vil ha litt ekstra farge på brødet, kan du skru opp varmen litt de siste 3-4 minuttene.

Ta ut brødet og løft det forsiktig ut av formen og over på en bakerist der det kan avkjøles.

Berits hvitløksbrød

Nyt!

 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

  1. Kjempe gode hvitløksbrød. Jeg har lagd disse snurrene flere ganger, og de blir alltid spist opp. Jeg pleier å drysse litt maldonsalt på snurrene for å gi de den siste touchen 😊.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *