Jeg elsker det når maten som settes på bordet nærmest fyker unna fordi alle bare digger den! Og det skjer når falafler kommer på bordet her hjemme.

Falafel er friterte boller av moste kikerter, urter og krydder, og regnes nok som nasjonalretten i mange av landene i Midtøsten.

I denne oppskriften bruker jeg hermetiske kikerter, som definitivt er det enkleste å bruke. Jeg skal også prøve meg med tørkede kikerter, som jeg legger i bløt. Jeg tror kanskje de binder massen litt bedre sammen. For dette er ganske skjøre boller å jobbe med når du friterer, så bli nå ikke fortvilet om de går litt i stykker. Behandle dem varsomt, så går det nok riktig så bra.

Jeg må skyte inn at dette faktisk er en kjapp middag å lage. Jeg tror jeg bruker rundt 30 minutter fra start til ferdig friterte falafler.

En siste innskytelse er at sylteagurkene passer perfekt til smakene, og jeg er ganske så sikker på at de viil falle i smak selv om du kanskje er skeptisk til disse søtsure lekkerbiskenene.

Lykke til!

falafler

Oppskrift på falafel med sylteagurk, myntedressing og tomatsalat
4 personer

Falafler
2-3 bokser (800 g) hermetiske kikerter (det er litt varierende hvor store hermetikkboksene er)
3 vårløk
3 fedd hvitløk
10-12 greiner koriander
8-10 greiner flatbladet persille
3-4 greiner mynte
1 ts spisskummen
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 stort eller 2 små egg
ca. 3 dl solsikkeolje til fritering

Myntedressing
1 fedd hvitløk
4-5 greiner mynte
1 ½ dl gresk yoghurt
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
1 skvis lime- eller sitronsaft

Tomatsalat
12-16 cherrytomater
½ agurk
1 ss extra virgin olivenolje
bitte litt flaksalt
nykvernet pepper

Tilbehør
pitabrød – bak selv eller kjøp ferdige
sylteagurk

Skyll kikertene i kald vann før du har dem i en matprosessor sammen med resten av ingrediensene til falaflene, unntatt egget. Kjør knivene rundt til alt har blitt helt smulete. Ha i egget og kjør knivene til alt har blitt blandet.

Form små baller av massen og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

Ha oljen i en stekepanne og varm den til rundt 160-170 grader. Du kan sjekke varmen ved å stikke et trehåndtak i oljen. Bruser det rundt håndtaket, er varmen passe.

Ha i halvparten av bollene og stek dem i ca. 3 minutter på hver side. Vær varsom når du vender dem, slik at de ikke går i stykker. Legg dem over på et fat som du har kledd med tørkepapir, slik at overflødig fett får rent av. Gjenta med resten.

Riv hvitløkfeddet til dressingen på den fine siden av rivjernet og hakk opp mynten. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene og bland det godt sammen.

Del opp tomatene og agurken til salaten og ha det i en bolle. Ha over olje, salt og pepper og bland det sammen.

Varm pitabrødene i stekeovnen i noen minutter og del sylteagurken i båter.

Fordel alt på et serveringsfat, så er det klart for deilig middag!

kikertboller

falafel med syltagurker og myntedressing

God middag!

 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *