Fy flate! Denne gryten er god! Er du litt lik meg, kommer du garantert til å elske den!

Det var bare såvidt at jeg fikk oppskriften. For den har vært en dypt bevart familiehemmelighet i lang tid. Heldigvis ble kokken overtalt!

Har du vært i Hellas er det store muligheter for at du har spist stifado, for stifado er en gresk, tomatisert kjøttgryte med hele småløk, kanel og oregano som får lov til å putre over svak varme i flere timer til både kjøtt og løk er så møre at det jammen ikke er mye om å gjøre før de smelter på tungen.

På samme måte som grekerne er stolte over tradisjonsmaten sin, er de stolte over olivenproduksjonen sin. I denne gryten, og i den greske salaten som jeg serverer til, bruker jeg en knallgod olivenolje og hele olivener fra den greske produsenten Gaea.

Vil du vinne en kurv full av Gaea-produkter? Klikk deg inn og se her!

stifado

Gaea er en høykvalitetsleverandør av extra virgin olivenoljer samt ulike olivener og dipper. De kjøper alle sine produkter fra spesielt utvalgte produsenter som produserer etter de høye kravene som Gaea har. Gaea er faktisk det olivenoljemerket i verden som har flest internasjonale priser for sine olivenoljer!

Jeg elsker produktene deres og jeg har lært at når jeg bruker extra virgin olivenoljer av så høy kvalitet, tåler de veldig høy varme før de når røykepunktet sitt. Og det er strålende når jeg skal brune kjøttet først, og den er herlig å rinse over den greske salaten like før servering.

Har du lyst til å vinne en kurv full av Gaea-produkter, klikker du deg inn her!

Ikke være gniten på oljen når du kjøper deg en god olivenolje, for her snakker vi ferskvare som skal brukes innen rimelig tid. Skru bestandig på korken, når du er ferdig med å bruke oljen og la den være i de mørkegrønne flaskene den kommer på. Olivenolje vil ganske raskt bli påvirket negativt av sollys og luft.

gresk salat og kjøttgryte

Oppskrift på gresk kjøttgryte – stifado
til 8 personer

2 kg grytekjøtt av okse – her bruker jeg bog
3 ss + ½ dl Gaea extra virgin olivenolje
4 fedd hvitløk
2 bokser most, hermetisk tomat
4 dl rødvin
4 dl vann
2 ss rødvinseddik
2 kanelstenger
4 laurbærblad
1 ts krydderpepper, evt vanlig pepper
1 ts nykvernet pepper
1 ts salt
1 ½ ts tørket oregano
¼ ts muskatnøtt
2 ss sukker
16 små sjalottløk

Gresk salat 
2 agurker
8 tomater
1 grønn paprika
2 rødløk
150-200 g fetaost
1 glass Gaea kalamataoliven, 175 g
4 ss Gaea extra virgin olivenolje
flaksalt
nykvernet pepper

kokt ris til servering

Skjær kjøttet i terninger på ca. 5 x 5 cm. Brun det i 3-4 omganger i en skikkelig varm stekepanne. Bruk de 3 ss med olivenolje til bruningen. Ha bitene over i en romslig gryte etterhvert som de blir ferdige.

Grovhakk hvitløkfeddene og ha dem i gryten sammen med resten av ingrediensene til gryten. Vent litt med løken.

La gryten småputre enten på stekeplaten eller i en forvarmet stekeovn på 125 grader, til kjøttet begynner å bli mørt. Hvor lang tid det tar, avhenger litt av hvilket kjøtt du bruker, men det er veldig fint hvis du har tid til å ha en total koketid på 3-4 timer.

Når kjøttet begynner å bli ferdig, skreller du løkene og har dem i gryten. Er de litt store, deler du dem i to først. La gryten koke videre til løken er mør. Smak til med salt og pepper.

Lag salaten mens gryten blir ferdig. Lager jeg gresk salat på vinteren, bruker jeg å fjerne skallet på agurken med en ostehøvel først, for da synes jeg ikke at det bruker å smake så godt.

Skjær agurken og tomatene i litt robuste biter. Både paprikaen og rødløken liker jeg å ha i tynne skiver. Fetaosten kan du kjøpe i blokk og dele opp i terninger selv, eller du kan kjøpe ferdig ternet. Bland alt dette, samt olivenene i en bolle før du heller det utover på et fat. Rinse over olivenoljen og dryss over salt og pepper like før servering.

Kos deg meg et skikkelig herremåltid! Som du kan se, så gjorde jeg det 🙂

Fru Timian spiser gresk salat

Fru Timian spiser

kjøttgryte

tomatisert kjøttgryte

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

 

 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

    • Det er blandingspepper – med grønn, hvit, rød og svart. Men det går helt fint å bare bruke bare vanlig pepper også, Nina!

  1. Tror du det vil være mulig å bytte utnoksekjøtter med nakkekoteletter i biter? Litt usikker på om kanel er en match med svin.

    • Har ikke prøvd det, men det tror jeg egentlig skal gå bra, Trine. Du kan jo være litt varsom med kanelen på første forsøk 🙂

  2. Så fantastisk godt ut. Tror det må bli søndagsmiddag i morgen. Jeg har ikke rødvin til matlaging tilgjengelig. Noen forslag om hva jeg kan erstatte det med?

    • Hvis du har en litt sterk bærsaft, kan du bruke det – kanskje halvparten av mengden – og så bruke litt mer vann. God søndagsmiddag 🙂

  3. Takk for fantastisk oppskrift. Lagde den på søndag og til og med de mest kresne små I familien skrøt av hvor godt det var 😃😃 dette kommer eg til å lage igjen 😃

  4. Hei
    Elsker stifado – en herlig kjøttgryte med mye smak. Skal prøve oppskriften din i helgen, men trodde krydderpepper er det samme som allehånde… I Hellas har jeg fått Stifado med hel allehånde (ser ut som sorte erter).

    • Hei Nina!
      Krydderpepper består nok først og fremst av pepper – men det var litt upresist av meg å skrive at det bare er pepper i ulike farger – for det er nok også tilsatt annet krydder. Helt sikkert også allehånde noen steder. De jeg har prøvd, har inneholdt litt ingefær og koriander i tillegg til pepperen. Har du krydderpepper med allehånde i, så kjør på med den! Håper det vil smake 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *