Knallgode falafler som ikke smuldrer

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time og 30 minutter + bløtlegging av kikertene i 12 timer

Porsjoner: 8

Knallgode falafler som ikke smuldrer

Vil du ha oppskrift på knallgode falafler som ikke smuldrer? Da trenger du ikke å lete lenger! Da må du bare fortsette å lese her!

De er også veldig enkle å lage. Det eneste er at du må huske å legge tørkede kikerter i bløt kvelden før du skal lage falaflene. Så er det bare å kjøre de rå, men oppblødte, kikertene i en matprosessor sammen med resten av ingrediensene dagen etterpå. Lage små boller av deigen du får og så fritere falaflene.

Oppskriften har jeg tatt nesten ordrett fra Bjørn Olav Nordal. Bjørn Olav er krimforfatter, journalist og veggis på sin hals, og vi var kolleger for lenge siden.

Dette er en stor oppskrift! Den gir rundt 65 falafler. De ferdige falaflene er kjempefine å fryse ned, så da synes iallfall jeg at det er kjekt å lage mange på én gang. Det er så utrolig deilig å ta opp en bunke ferdige falafler fra fryseren en tirsdag ettermiddag.

LES MER! HUMMUS er kjempegodt å servere sammen med falaflene.

LES MER! Sånn lager du LETTVINTE FALAFLER

Vil du lage de HJEMMELAGDE PITABRØDENE du ser på bildene? Du finner oppskriften her!

Ingredienser

1 kg tørkede kikerter
1 potte flatbladet persille stor potte
10 fedd hvitløk
2 løk
1 ts bakepulver
1 ts kajennepepper
5 ts spisskummen
5 ts malt koriander
4 ts salt
1.5 l solsikkeolje til fritering

Til servering
sylteagurk, miniagurk eller slangeagurk
pitabrød

Slik lager du knallgode falafler som ikke smuldrer

LES MER! Sånn lager du TZATZIKI for å servere til knallgode falafler som ikke smuldrer

Bløtlegg kikertene i 12 timer

Kikertene trenger å bli bløtlagt før de brukes, så start med å ha dmem i en stor bolle og hell over så mye vann at det går 6-7 cm over. La det stå på kjøkkenbenken over natten.

Neste dag

Hell ut vannet av kikertene.

Dette er for mye til at matprosessoren min greier å kjøre alt på én gang, så jeg deler opp alle råvarene og har ca. 1/3 av de ulike tingene i matprosessoren og kjører knivene rundt til det blir helt finhakket. Så heller jeg det over i en stor bolle og gjentar med resten.

Smak på massen for å kjenne om den er passe krydret.

Lag små baller av deigen – på samme måte som når du lager kjøttboller. Jeg har en liten isskje som jeg bruker (samme type, bare mindre, som når jeg har muffinsrøre i muffinsbegre), men det går også helt fint å bare bruke en skje og så rulle massen i håndflaten. Væt håndflaten med litt vann innimellom.

Fritering

Varm solsikkeolje i en kasserolle. Det beste er om det er nok olje i kasserollen til at hele falafelen går nedi olje. Det går også fint om oljen går halvveis opp på bollene, og så bare vender du dem halvveis.

Oljen skal være 180 grader når du friterer. Bruk gjerne et termometer. Hvis ikke, ser du at den er varm nok når det freser rundt f.eks et treskaft som du setter i. Husk at du må øke varmen litt når du putter i mange falafler på en gang, for da vil varmen automatisk synke. Og falaflene blir best – og tar opp minst olje – når du greier å holde en forholdsvis jevn temperatur.

Jeg friterer mine i 3 ½ minutt. Ta dem ut av olje og la dem renne av på tørkepapir. Gjenta prosessen til alle falaflene er fritert.

Ønsker du å fryse ned noen, er det lurt å legge dem i fryseren utover på et fat til de fryser, for så å samle dem i en pose. Da er det lett å ta ut akkurat så mange som du trenger til neste middag.

3 kommentarer til “Knallgode falafler som ikke smuldrer”

  1. Dette var helt tullete godt! 😀

    Fulgte oppskriften, laget dog noe mindre baller, slik at deter mulig å legge det i en wrap. Endte med 100 #DetTokLangTid

    • Så hyggelig at det falt i smak, Tone! Og ja, det tar sin tid, men du så deilig det er å finne noen frosne falafler i fryseren en dag hvor man ikke har så god tid! Jeg fant en stor pose med falafler i fryseren da jeg ryddet i fryseren før jul – LYKKE! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon