Her om dagen snakket jeg med en mor som var helt oppgitt. Nå hadde både mann og barn gått lei av de to fiskerettene hun kunne lage! Og det er jo sånn vi er skrudd sammen. Serveres vi det samme for mange ganger, blir vi til slutt ikke spesielt interesserte i å spise det heller.

Jeg vet mange synes fiskemiddagene er de vanskeligste å finne på. Der hvor kreativiteten kommer når man står med en pakke kjøtt, er den langt unna når det er fisken som spiller hovedrollen. I mange land er de mye flinkere til å krydre og gjøre fiskemiddagen litt mer spennende, og kanskje kreativ, enn vi er her hjemme.

Dagens oppskrift er derfor inspirert av det marokkanske kjøkkenet.

God middag!

fiskeform med torsk og laks

Oppskrift på marokkansk fiskeform med torsk og laks
til 4 personer

Fiskeformen
1 purre
1 løk
1 fedd hvitløk
1 stilk stangselleri
1 ss rapsolje
salt og nykvernet pepper
1 ts spisskummen
1 ts gurkemeie
½ chiliflak eller ¼ ts chilipulver
¼ ts kanel
1 søtpotet, rundt 350 g ferdig skrellet
1 rød paprika
1 boks, 400 g hermetiske kikerter
1 boks, á 400 g, hakket, hermetisk tomat
3 dl vann
200 g laks
200 g torsk, her bruker jeg lettsaltet
noen blader persille
20–25 pistasjnøtter

Couscous
2 ts tomatpuré
½ ts salt
nykvernet pepper
3 dl couscous
3 dl kokende vann
2 ss olivenolje
8 cherrytomater
150 g blandet grønnsalat

Del purren i to på langs og vask den godt før du skjærer den i tynne strimler. Del løken i to og skjær i tynne ringer. Finhakk hvitløken og skjær stangselleriet i småbiter. Ha det i en vidbunnet kjele eller stekepanne med høye kanter, sammen med oljen og et lite dryss salt og pepper. La det surre på litt under medium varme i noen minutter. Tilsett krydderet og la det surre videre. Skrell søtpoteten og skjær i ganske store terninger, ca. 4 x 4 cm. Fjern kjernehuset på paprikaen og del den i ganske store biter også. Ha det i pannen sammen med kikertene, de hermetiske tomatene og vannet.

Kok opp og legg over et lokk. La det så småkoke i 20 minutter. Løft på lokket innimellom og rør rundt slik at det ikke brenner seg fast. Smak til med salt og pepper.

lager fiskeform 4

Del fisken i robuste biter. Dryss litt salt og pepper over den fisken som ikke er saltet fra før. Legg fiskebitene i pannen, legg over lokket og la det putre videre i 5­–6 minutter.

Ha tomatpureen, salt, pepper og couscous i en bolle. Hell over det kokende vannet og legg på et lokk. La det stå i 4–5 minutter. Bruk en gaffel til å få luft i caouscousen. Rør inn olivenoljen. Del opp cherrytomatene og bland inn både dem og salaten.

Grovhakk persillen og pistasjnøttene og dryss over fisken rett før servering.

marokkansk fiskeform

couscous

couscous med tomat

God middag!

 

 

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *