Jeg ELSKER pai! Det blir liksom en egen feststemning med en gang det kommer en pai på bordet! Jeg er litt kravstor når det kommer til paibunn, for den vil jeg skal være skikkelig sprø!

Her finner du oppskrift på hvordan du lager perfekt paibunn!

I denne paien jukser jeg litt og bruker filodeig istedenfor. Den kjøper jeg ferdig i butikken. Jeg må som regel i en innvandrerbutikk, og der bruker de å ligge i frysedisken. Veldig kjekt å kjøpe med mange, for de har lang holdbarhet.

Filodeig bruker jeg også når jeg lager denne knallgode spinatpaien med fetaost!

Filodeigark er løvtynne ark laget av hvetemel og vann. Når jeg bruker dem i en pai, pensler jeg smeltet smør mellom lagene slik at resultatet blir sprø og gyllenbrun paideig. Herlig!

Det er dessuten en veldig kjapp måte å lage pai på!

Bruk oppskriften på fyllet på denne paien gjerne bare som en veiledning. Har du andre grønnsaker liggende i kjøleskapet – og som gjerne burde blitt brukt opp – putter du det oppi. Her er variasjonsmulighetene mange!

Oppskrift på grønnsakspai med filodeigbunn
1 pk filodeig
50 g smør
1/4 purre
2 vårløk
2 fedd hvitløk
1 liten paprika
1 ss olivenolje
1/2 liten brokkoli
1/2 squash
5-6 asparges
3 egg
3 dl creme fraiche
1 dl H-melk
salt
nykvernet pepper
100 g ost

Tin filoarkene. Smelt smøret og sett stekeovnen på 190 grader over- og undervarme.

Legg ett filoark i en paiform. Pensle det med smeltet smør. Legg på et nytt ark og fortsett slik til du har brukt opp arkene og smøret. Du trenger ikke å pensle veldig nøye, bare sånn at smøret blir forholdsvis greit fordelt.

Skjær purren og vårløken i tynne ringer og finhakk hvitløkfeddene. Del paprikaen i mindre biter. Ha det i en stekepanne sammen med olivenoljen, samt litt salt og pepper og la det surre på litt under medium varme i noen minutter, til løken har blitt myk. Fordel det så over filoarkene.

Del brokkolien i små buketter, squashen i skiver og aspargesen i to. Ha det i formen. Pisk lett sammen eggene, creme fraiche og melk, pluss litt salt og pepper. Hell over.

Riv osten og dryss over. Stek paien på nederste rille i ca. 25 minutter.

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

  1. Hvis jeg bruker din oppskrift på paideig istedet for filodeig, må jeg forsteke paibunnen?

    • Hei Anne Berit! Du er mer sikker på å få helt sprø bunn når du forsteker enn om du steker alt på en gang 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *