Etter at vi, les Øystein, bygde oss drivhus for noen år siden, har vi tilbragt utallige timer i glasshuset i hagen. Vi var heldigvis forutseende nok til å lage plass til både grønne, voksende planter og til bord og stoler. Helt fra tidlig på våren til ganske sent på høsten, kan vi sitte her inne og nyte tilværelsen.

Ekstra hyggelig er det når gode venner kommer syklende innom på et glass vin, eller en kopp te, og litt enkel snaddermat. Så kan vi sitte å løse livets mysterier i noen timer, gjerne gomlende på disse bruschettaene.

Her bruker jeg daggammel bagett. Du kan også bruke skiver av vanlig brød.

Denne oppskriften er fra boken min «Fru Timians beste sommermat». Bildene er tatt av Studio Dreyer + Hensley!

Bruschetta
4 skiver brød eller 8 skiver bagett
1 hvitløkfedd
2–3 ss extra virgin olivenolje 

Sett på grillelementet på stekeovnen. Legg skivene på et stekebrett og grill dem under grillelementet til de blir sprø og litt svartflekkete. Vend dem og grill på den andre siden. Du kan også bruke en brødrister til dette.

Skjær hvitløkfeddet i to på langs, og gni det på skivene så snart de er ferdiggrillet. Skal du servere bruschettaen med en gang, har du over olivenoljen nå også. Hvis ikke, venter du frem til like før servering.

Hver av toppingene er nok til 4 skiver brød eller 8 skiver bagett.

Oliventapenade
100 g svarte oliven, 
uten stein
3–4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
1 ss kapers
2 ss pinjekjerner
1 ts balsamico
salt
nykvernet pepper

Ha alle ingrediensene i en matprosessor eller bruk en stavmikser til å mose det til en jevn masse. Spe eventuelt med 1–2 ss olivenolje til. Smak til med salt og pepper.

Kikerter og tomat
4 tomater
1 fedd hvitløk
1 stilk rosmarin
2 ss olivenolje
¼ ts tørket chili
salt
pepper
½ boks (2 dl) hermetiske kikerter

Sett stekeovnen på 200 grader.

Hakk opp tomatene, hvitløkfeddet og rosmarinen og bland det sammen med olivenoljen, chili, litt salt og pepper. Ha det i en ildfast form og stek det i 15 minutter.

Hell kikertene over i et dørslag og skyll dem i kaldt vann. Ha dem i den ildfaste formen sammen med de andre ingrediensene de siste 5 minutter. Ta det ut og smak til med salt og pepper.

Tomater og basilikum
4 tomater
8–10 basilikumblader
2 ss god olivenolje
1 ss balsamicoeddik
salt
nykvernet pepper

Hakk opp tomatene og basilikumbladene. I tillegg til grønne basilikumblader, bruker jeg også lilla basilikumblomster her på bildet.

Bland dette med olivenoljen og balsamicoeddiken og smak til med salt og pepper.

 

Print Friendly

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *