Ertesuppe med salt svineknoke

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Ertesuppe med salt svineknoke

Tradisjonell gul ertesuppe med salt svineknoke er skikkelig god og raus middagsmat som er perfekt søndagsmiddag, spør du meg!

Som mye annet tradisjonell husmannskost, tar den sin tid å lage, men det er ikke mye jobb og det er veldig enkelt. Billig mat å lage er det også, for tørkede erter koster nesten ingenting og svineknoke er en av de billigste stykningsdelene fra en gris.

Du må starte med denne suppen dagen før den skal serveres, for både svineknoken og ertene må ligge i bløt over natten.

Dette er perfekt middag å invitere venner over på!

Oppskrift på tradisjonell gul ertesuppe med svineknoke og vossakorv
til 8 personer

1 salt svineknoke
500 g tørkede gule erter
1 kålrot, ca. 500 g ferdig skrellet
4 gulrøtter
ca. 500 g sellerirot
3 laurbærblad
nykvernet pepper
300 g vossakorv

Legg svineknoken i en stor bolle og hell over rikelig med kaldt vann. La det stå i kjøleskapet til neste dag. Du kan gjerne skifte vann en gang i løpet av tiden.

Ertene har du i en annen bolle og heller rikelig med kaldt vann over. Ertene kommer til å vokse seg minst dobbelt så store, så ta det med i beregningen når du velger bolle. Ertene kan stå på kjøkkenbenken over natten. Hell i mer vann hvis du ser at det trengs.

Legg svineknoken i en stor kjele. Hell over rikelig med nytt kaldt vann og la det koke opp. Vannet skal dekke svineknoken med litt margin. Ha evt. i mer vann i løpet av koketiden dersom det er nødvendig. Svineknoken skal småputre i ca. 3 timer, så legg på et lokk og finn riktig styrke på kokeplaten.

Ertene og grønnsakene koker jeg med de siste 2 timene. Det er absolutt ingen al dente-grønnsaker i denne suppen, men skikkelig godt kokte og myke grønnsaker fulle av smak av den gode kjøttkraften.

Skyll ertene i nytt vann før du har dem over i kasserollen sammen med knoken. Grønnsakene skreller du og deler i små terninger og laurbærbladene har du rett i. Pepperen kan du også kverne i. Ikke ha i noe salt nå. Ettersom svineknoken er saltet, vil det etter all sannsynlighet være nok salt til hele suppen.

Når svineknoken er ferdig. tar du den forsiktig ut av kjelen. Det er lurt å bruke en stor hullsleiv eller fiskespade sånn at den går minst mulig i stykker. Da er den enklest å få opp. Så snart den er kald nok til at du greier å ta i den, fjerner du skinn og fett og deler kjøttet i mindre biter og har tilbake i kjelen.

Fjern skinnet på vossakorven også og del i terninger og ha i kjelen. Da er suppen ferdig så snart pølsebitene er gjennomvarme!

God middag!

 

8 kommentarer til “Ertesuppe med salt svineknoke”

  1. Hei! Jeg og samboeren min kjøpte en kvart gris for litt siden, og blant all herligheten var også en svineknoke. Denne er ikke saltet, kun pakket i vakuum. Om jeg bruker den i oppskriften du har her, må jeg legge den i saltlake først, eller skal jeg bruke den som den er og heller smake til suppa med salt?
    På forhånd takk 🙂

    • Hei Maren! Jeg tror jeg ville salte knoken dagen før – bare drysse salt rundt det hele – og så latt den koke med i suppa. Lykke til!

    • Hei Svein Olav! Du må bruke nok vann til at det dekker svineknoken og evt. fylle på litt mer når til tilsetter grønnsakene. Men det var litt dårlig beskrevet fra min side, så det skal jeg skrive inn 🙂

  2. Vi er over gjennomsnittet glad i gul ertesuppe, og har i den anlendning
    et spørsmål vedrørende tillaging og nedkjøling før frysing.

    Jeg har lenge laga en stor mengde (10-15 liter) minst en gang i året for å ha til middag
    og for å fryse til senere turbruk og nye middager.
    Jeg tør påstå at jeg har gjort det 99% likt hver eneste gang.
    Den eneste variasjonen har vært mengde/type kjøtt.

    For noen uker siden satte jeg på ny igang med prosessen.
    Etter at suppa var ferdig, satte jeg den som vanlig til nedkjøling foran vindu på gløtt uten lokk, og rørte iblant
    i suppa for å påskynde kjølinga.
    Etter en halv times tid ser jeg at suppa begynner å boble. Det var liv i den og det så ut som om den småkokte.
    Det viste seg at suppa gjæret. Temperaturen var fremdeles minst 60-70 grader
    Til min store fortvilelse måtte jeg kaste all den gode maten.

    Hva kan årsaken ha vært?
    Jeg hadde aldri før opplevd dette over en tid på 30-40 år og 40-50 supper.
    Jeg vil slippe å oppleve dette igjen, og er spent på svar.
    Hva kan jeg ha gjort feil, eller kan det ha vært noe feil med ertene.

    Mvh Leif Larsen

    • Hei Leif! Så utrolig kjedelig å måtte kaste så mye god mat.
      Det er ikke første gangen jeg har hørt dette skjedd med både ertesupper og grønnsakssupper. Det kan gå utrolig fort at sånn type suppe begynner å gjære hvis de ikke blir avkjølt – helt ned til bunnen – skikkelig raskt.
      Jeg vet ikke helt den kjemiske grunnen til at dette skjer, men jeg vet iallfall at spesielt når man lager store kjeler, hvor det tar lang tid før det blir skikkelig avkjølt, er det viktig å sette kjelen i oppvaskkummen fylt opp av iskaldt vann, og at man rører i suppen ganske ofte for å slippe varmen ut fra bunnen. Man må også skifte vannet i kummen ganske ofte.
      Jeg har hørt om episoder hvor suppen nærmest har eksplodert også, så du får trøste deg med at det iallfall ikke skjedde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon