Stekte grønnsaker med byggris og laks
Reklame
Å, det er så skikkelig stas å vise fram innovative og supergode produkter her fra Østfold!
Østfold er jo et av de store matfylkene i Norge. Ja, jeg lurer faktisk på om det er det største mat- og drikkefylket i Norge, men det er jeg ikke helt sikker på. Det jeg imidlertid er bombesikker på, er at det skjer mye spennende her for tiden.
Kan du huske at jeg tidlig i sommer skrev om en verdenspremiere jeg var med på, nemlig lanseringen av nakenbygg? Flere bønder her i Østfold har sammen med Coop utviklet en ny type matbygg som heter nakenbygg. Det har en veldig høy andel av kostfiber og antioksidanter, noe som jo er bra for oss. Ja, nakenbygget har faktisk et like høyt nivå av antioksidanter som blåbær!
(Østfold er full av nyslåtte kornåkre for tiden. Vakkert syn!)
Nakenbygget blir å finne i alle Coop-butikker fra 15. september, og det kommer i flere varianter. Jeg kommer tilbake med bilde av forpakningene i neste blogginnlegg.
Her bruker jeg helkornet i en supergod familiemiddag. Jeg koker helkornet først før jeg blander det sammen med woket laks og grønnsaker. Perfekt mat på travle hverdager.
Dette trenger du for å lage stekte grønnsaker med byggris og laks til 4 personer
2 dl middagsbygg fra Gullbygg*
2 ½ dl vann
½ grønnsaksbuljongterning
400 g laksefilet
salt
nykvernet pepper
3 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 søtpaprika – det er den lange, spisse versjonen
½ brokkoli
1/3 blomkål
½ squash
6 soltørkede tomater i olje
2 ss rapsolje
½-1 ts sambal oelek eller chilipaste
½ dl vann
1 liten skvis sitronsaft
Ha byggrisen i en kasserolle sammen med vannet og den halve buljongterningen. Kok opp og la det koke i 20 minutter til byggrisen er gjennomkokt.
Del laksefileten i terninger. Skrell hvitløkfeddene og finhakk dem. Skrell gulrøttene og del dem i tynne skiver. Søtpaprikaen deler du i to og fjerner kjernhuset på før du skjærer den i mindre biter. Brokkolien og blomkålen deler du i små buketter, squashen først i skiver som du igjen deler i to og de soltørkede tomatene tar du opp av oljen og hakker opp.
Ha 1 spiseskje rapsolje i en stekepanne med høye kanter eller wokpanne og varm den før du har i lakseterningene. Dryss over salt og pepper og stek dem i noen få minutter til de akkurat blir gjennomstekt. Ta dem ut og legg dem til side til etterpå.
Varm opp resten av oljen i panna og ha i alle grønnsakene. Stek dem på høy varme i 2-3 minutter før du rører inn sambal oelek eller en eller annen chilipaste, og vannet. La det småkoke i noen minutter til grønnsakene er møre.
Rør inn nakenbygget og fisketerningene. Klem over litt sitronsaft og smak til med salt og pepper.
God middag!
* Sånn ser pakkene med middagsbyggen ut.
Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Coop.
[…] Jeg har tidligere skrevet om middagsbygg fra Gullbygg. det kan du lese om her. […]