17. mai

For en del år siden lagde jeg en stor 17. mai-sak til matmagasinet «Spis Bedre» hvor jeg lagde et fult koldtbord perfekt for både små og store.

Ut fra bildene kan jeg se at det er noen år siden saken ble laget, for ungene har jammen meg blitt riktig så mye større nå enn de var her. Jeg husker vi fant frem sommertøyet og latet som om det faktisk var mai, selv om fotoshooten egentlig var i desember. He he he! Sånn er det når det er lange trykketider på ting.

Når du skal servere mat til mange, og har tenkt å ha et koldtbord, gjelder det å legge en plan som gjør at du slipper å være så sliten at du knapt greier å stå på beina når gjestene inntar huset. For å få en så vellykket fest som mulig, bør mesteparten av maten kunne gjøres ferdig, eller nesten ferdig, dagen før. Så kan du bruke selve festdagen på den siste finishen, pynte, dekke bord og stryke skjorta eller kjolen.

Lag gjerne alle rettene eller plukk ut dem som frister mest!

Klikk deg inn her for å lese mer om hvordan du porsjonsberegner til et koldtbord!

 

Sprudlende bowl

Ingen fest uten en stor bolle med bowl! Kjenner at det er litt 80-talls sjung over bowl-navnet, men den holder fremdeles stand etter min mening. Når barn og voksne har fest sammen, synes jeg det er moro å lage en drikk som passer for alle.

 

Luftig fletteloff

Godt og fint bra til en fin festdag!

 

Kald laks med dill og persille

Denne kalde laksen er perfekt for ethvert selskap! Den ser ultralekker ut, den smaker fantastisk godt og du gjør den klar dagen før. Gjøre klar og gjøre klar. Det er faktisk veldig lite arbeid som skal til før du kan sette fatet med denne laksen på bordet. 15 minutters jobb totalt er alt som skal til!

 

Innbakte pølser

17. mai er pølsedagen fremfor noen, så da må vi jo ha pølser på koldtbordet også! Om du ikke får tak i korte pølser, som jeg bruker her, kan du enten lage dem lengre eller du kan dele vanlige grillpølser i to.

 

Rødvinsmarinert roastbiff

For å gi litt ekstra smak til kjøttet, marinerer jeg det i rødvin, kulturmelk og hvitløk i ett døgn før jeg setter igang med stekingen. Du kan veldig gjerne steke ferdig roastbiffen dagen før servering slik at kjøttet får satt seg skikkelig før du skjærer det i så tynne skiver som du greier.

 

Remulade

Her bruker jeg samme grunnoppskrift, men lager to ulike varianter. Èn som passer best til kjøttrettene og én til fisk- og sjømatrettene.

 

Agurksalat med dill

Agurksalat er virkelig en god, gammel klassiker.

 

Skalldyrkabaret

Her har jeg laget fine, små porsjonsformer med kabaret. Skikkelig gode og så ser de veldig fine ut også!

 

Rustikk salat med hvitskimmelost og honningristede nøtter

Jeg elsker denne salaten! Og jeg er så nært bombesikker som jeg kan være, uten å være det, på at du kommer til å dele mine følelser for den. Heldigvis har tilbudet av ulike typer irrgrønn og sprø salat i butikken økt særdeles betraktelig de siste årene. Og det er veldig godt når man blander flere forskjellige salattyper.

 

Print Friendly, PDF & Email