Verdens beste boller!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 20

Verdens beste boller!

Vi er ganske så mange som sier at vi lager verdens beste boller, og hvis du leser gjennom de ulike oppskriftene, finner du fort ut at de er ganske så like. Det er hvetemel, sukker, melk, gjær og smør som skal i deigen. Noen smelter smøret og har i deigen, andre smuldrer inn smøret (det brukte jeg å gjøre da jeg brukte MAMMAS BOLLEOPPSKRIFT) og så har det blitt ganske så vanlig å elte smøret inn i deigen etter at deigen allerede har blitt eltet en stund. Det å elte inn smøret til slutt, synes jeg gir en enda glattere og luftigere deig.

Dette er deigen jeg bruker som grunnlag til nesten alt jeg baker av søt gjærdeig.

PS! Når jeg skriver smør i denne oppskriften, mener jeg normalsaltet meierismør.

LES MER: Bak SOLKSKINNSBOLLER MED MANDELFYLL OG VANILJEKREM

Da jeg startet å lage søt gjærdeig på denne måten, begynte jeg også å elte deigen mye lengre enn jeg hadde gjort tidligere. Eltetiden gir en smidigere deig og en deig som er lettere å dra og strekke i, noe som er viktig når man for eksempel baker KANELBOLLER.

Ingredienser

Verdens beste hveteboller

750 g hvetemel
100 g sukker
0.5 ts salt
1 pk gjær
1 ts kardemomme
5.25 dl kald melk
100 g kaldt smør
50 g rosiner
1 egg, til pensling

Slik baker du verdens beste hveteboller

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt.

Ha rosinene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La det stå slik i ca. 10 minutter – mens deigen elter. Når det er 3 minutter igjen av eltetiden totalt, heller du av vannet og elter rosinene inn i deigen.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Elt den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg bruker å fordele bollene på to brett.

Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve i 20-25 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader. Bruker du to brett, er det lurt å bruke varmluft slik at du kan steke begge brettene samtidig.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek bollene i ca. 12 minutter. Følg med.

Ha bollene over på en bakerist og la de avkjøles.

69 kommentarer til “Verdens beste boller!”

 1. Fantastiske boller! Og til og med gode dagen derpå! Trodde jeg hadde funnet verdens beste boller på Trines Matblogg, men disse var faktisk bedre. 1-0 til deg!

 2. Det var en veldig lett deig å jobbe med, og bollene ble veldig luftige og saftige, men dette var en litt mer «med ost og smør på» bolle og ikke en «spis som den er» bolle hvis det overhode gir mening. Men jeg er veldig kresen på boller. Om jeg først skal unne meg noe søtt og godt foretrekker jeg en «spis som den er» bolle, disse ble ganske kjedelige alene.

 3. Heihei! Disse gleder jeg meg til å prøve i morgen! Jeg er ikke så rutinert, men er noe som ikke skal dobles når deigen dobles? Er bakepulver eller gjær unntatt da? Jeg føler det er noe langt bak i hjernen et sted som sier det, men jeg er veldig i tvil. 🙂

  • Hei Marley!
   Det er gjæren som ikke trenger å dobles selv om du dobler resten av mengdene.
   Lykke til med baksten 🙂

   • Tusen takk for svaret og oppskriften! De ble kjenpegode og alle i bursdagen skrøt masse! Så gøy å få det til!! Tusen takk 🙂

 4. Hei tusen takk for oppskriften.deigen var veldig lett å jobb med og nå venter vi på film kl 15.00 Big Hero 6 og vi skal kose oss masse.Ps jeg brukt kesam og 1, 75 dl melk , ca 2 sp med hvetmel i tillegg til 550gr hvetmel, deg gikk veldig bra
  Den blir garantert i hemmelig boka mi. Takk så mye Frutimian

 5. Hei Frutimian! 🙂 Jeg og min 3,5 år gamle sønn har nå forberedt deigen og den står nå til heving! Jeg doblet oppskriften og smuldret smøret i deigen som du ber om i oppskriften! jeg etterslompet hvetemel litt og litt mens eliten gikk for å få deigen akkurat til å slippe bakebollen.. Er kjempespent på å bake ut og ikke minst å kose oss inne med boller og kakao etter en akter ute! 🙂

 6. Hei, jeg pleier å legge rosinene i vann i et kvarter, synes de blir myke og fine og ikke så harde så de ofte er ellers.

  mvh Lisbeth

  • Ja, det bruker jeg ofte også. Det står i den andre bolleoppskriften jeg har liggende på bloggen, men det har jeg ikke gjort om i denne. Det bør jeg jo kanskje gjøre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon