Så enkelt lager du god, gammeldags karamellpudding!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter + avkjøling

Porsjoner: 6

Så enkelt lager du god, gammeldags karamellpudding!

I dagens creme brulee-verden har vi nesten glemt karamellpuddingen som vi bestandig fikk servert i familiefestene i oppveksten. Men det er det ingen grunn til! Begge deler er så godt, og det er mer enn nok plass til både den franske og norske versjonen.

Jeg vet at mange tror at det å lage karamellpudding er en vanskelig og innviklet prosess, men det er ingen av delene. Det tar litt tid fra du setter i gang til karamellpuddingen er klar til servering, men mesteparten av den tiden går med til avkjøling og hviling – tid som du kan bruke til alt mulig annet.

Vannbad – lekende lett
En karamellpudding skal stekes i vannbad. Og nå er det ingen grunn til bekymring, for det er lekende lett å fikse! Du setter simpelthen brødformen med karamellpuddingen i en langpanne. Og når du har fått plassert den inn i stekeovnen, heller du nok kokende vann i langpanna til at vannet går noen centimeter opp på brødforma. Verre er det ikke!

Riktig varme
For å få et silkeglatt resultat, skal du steke karamellpuddingen på svak varme. Jeg bruker å steke min på 100 grader, over- og undervarme. Noen går helt opp i 125 grader, men varmere enn det bør det ikke være. Har du en dampovn, kan du også bruke det når du steker karamellpuddingen. Dekk brødformen stramt med plastfolie før du setter den inn i stekeovnen, som du har forvarmet til 96-100 grader (litt forskjellig hvor langs stekeovner går) med 100 % damp.

Du må også passe på at du ikke steker den for lenge. Den skal fremdeles være litt dissete på toppen når du tar den ut av stekeovnen, for den setter seg videre etter at du har tatt den ut. Bruker du for sterk varme, eller steker den for lenge, kan du risikere å få luftbobler eller –tuneller i puddingen. Og det vil du jo ikke ha.

Ingredienser

225 g sukker
1 vaniljestang(-stenger)
6 egg
6 dl h-melk
3 dl kremfløte

Til servering
3 dl kremfløte

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 100 grader. Finn fram en brødform eller annen ildfast form på ca. 1 ½ liter.

Ha 125 gram av sukkeret  en stekepanne og varm det opp på svak varme til det blir flytende karamell. Pass på at det ikke brenner seg! Det skjer lett når sukkeret først begynner å smelte. Hell den flytende karamellen over i brødforma og rull litt på den slik at hele bunnen blir dekt av karamellen.

Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha dem i en tykkbunnet kjele sammen med melken og fløten og varm til den når kokepunktet.

I en bolle pisker du lett sammen eggene og sukkeret (og vaniljesukkeret, dersom du bruker det). Hell den varme melken over eggeblandingen og rør til sukkeret er oppløst. Hell det gjennom en sil og over karamellen i brødformen.

Sett brødformen i en langpanne og hell vann opp til 1/3 av formen. Stek karamellpuddingen litt nedenfor midten av ovnen i 2 timer. Ikke åpne stekeovnsdøra før det har gått minst 1 1/2 time. Ta ut formen og la den avkjøles før du setter den i kjøleskapet til dagen etter. Karamellpuddingen skal være fast på toppen, men fremdeles litt “dissete” i konsistensen når du tar den ut. Former er forskjellige i forhold til hvordan de frakter varme, så det kan være at du må steke lenger før konsistensen blir riktig.

Skjær langs kanten med en spiss kniv før du hvelver puddingen over på et serveringsfat. Pisk gjerne krem og server til.

Så enkelt lager du god, gammeldags karamellpudding!

49 kommentarer til “Så enkelt lager du god, gammeldags karamellpudding!”

  1. Det gikk helt fint å bruke laktosefri fløte og laktosefri lettmelk. Veldig god, men viktig å lese hele oppskriften! Det tar faktisk en natt i kjøleskapet før den er ferdig!

  2. Dette er IKKE god gammeldags karamell pudding! Den skal ikke inneholde melk men fløte,ikke hele egg,bare plommer langtids stekes over natta,under 100 grader. På avispapir i langpanne i vannbad. Først da får du den virkelige karamell smaken!

    • Ja, det er litt vanskelig, Randi. Jeg starter bestandig på litt svak varme, så har jeg en tendens til å bli litt utålmodig – som lett kan føre til at sukkeret blir brent. Det beste er å bruke en tykkbunnet kjele og rundt medium varme. Så tar det litt tid, men du slipper at sukkeret blir brent, for når det først begynner å ta farge, går det veldig fort. Lykke til!

    • Hei! Jeg smelter alltid sukkeret i stekeovnen. Fordel sukkeret i formene. La de stå i stekeoven på ca 200 gr. Følg med. Finn gode grytekluter, når alt er smeltet, ta ut formen og snu på den slik at det smelta sukkeret legger seg på kantene. Rekker du ikke å få på alle kanter setter du forma inn i varmen en liten stund til. Lykke til!

  3. Hei. pga av tidsnød en gang, så brukte æ mørk sirup, i stedefor å brune sukkeret. Nu bruker æ bare sirup i forma, lys eller mørk er en smaks sak. God jul
    Mvh stig arvola

    • Den skal ikke være helt stiv, men litt “dissete” i konsistensen, Maja. Så vil den stivne etterhvert som den avkjøles.

  4. Hei!

    Jeg fikk en snerk/hinne på det som ble karamellpuddingens bunn. Har du tips til hvordan jeg kan unngå det?

    Mvh Linn

    • Man unngår snerk ved å legge et bakepapir dobbelt og stifte det sammen. Så legges dette løst oppå puddingformen. Dersom man bruker plast så kan man risikere at den setter seg fast i puddingen.

  5. Eg såg på facebook at nokon brukar plastfilm (Glad Pack) over formene under steikinga. Det skal visst hindre at det danner seg snerk. Og plastfilmen skal tåle 120 g. Laga karamellpudding sjøl i dag og tenkte eg skulle prøve dette, men filmen ville ikkje feste seg på aluminiumsforma.

    • Jeg bruker plastfolie over dersom jeg bruker damp når jeg lager karamellpuddingen, men da står stekeovnen på 96 grader, men ja, platfilm tåler 120 grader 🙂

  6. Jeg har en oppskrift jeg har arvet på dødssengen til min Oldemor som fikk meg samtidig til å love at jeg aldri skal dele oppskriften med noen, pluss at jenter er farlige. (det var det siste hun sa til meg).

    Oppskriften avviker fra stort sett alle oppskrifter som er å finne, men den er like enkel. Så har jeg over tid finpusset oppskriften sånn at jeg har veldig god kontroll på konsistens, smak, og vel alle aspekter av puddingen faktisk.

    Eneste stedet jeg har sett den samme oppskriften (originalen og ikke da den jeg har fikset litt på) er i en av de boksene med oppskrifter på kort som kom ut på 70-80 tallet i forskjellige farger og en av fargene har den samme oppskriften.

    Et lite hint for å få perfekt knekk (smeltet sukker) hver gang er å ha litt vann i sukkeret, akkurat nok til at sukkeret blir en tyktflytende masse.. Det gir dere mye mer kontroll over resultatet med knekk fordi man får bedre tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon