Så enkelt lager du god, gammeldags karamellpudding!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter + avkjøling

Porsjoner: 6

Så enkelt lager du god, gammeldags karamellpudding!

I dagens creme brulee-verden har vi nesten glemt karamellpuddingen som vi bestandig fikk servert i familiefestene i oppveksten. Men det er det ingen grunn til! Begge deler er så godt, og det er mer enn nok plass til både den franske og norske versjonen.

Jeg vet at mange tror at det å lage karamellpudding er en vanskelig og innviklet prosess, men det er ingen av delene. Det tar litt tid fra du setter i gang til karamellpuddingen er klar til servering, men mesteparten av den tiden går med til avkjøling og hviling – tid som du kan bruke til alt mulig annet.

Vannbad – lekende lett
En karamellpudding skal stekes i vannbad. Og nå er det ingen grunn til bekymring, for det er lekende lett å fikse! Du setter simpelthen brødformen med karamellpuddingen i en langpanne. Og når du har fått plassert den inn i stekeovnen, heller du nok kokende vann i langpanna til at vannet går noen centimeter opp på brødforma. Verre er det ikke!

Riktig varme
For å få et silkeglatt resultat, skal du steke karamellpuddingen på svak varme. Jeg bruker å steke min på 100 grader, over- og undervarme. Noen går helt opp i 125 grader, men varmere enn det bør det ikke være. Har du en dampovn, kan du også bruke det når du steker karamellpuddingen. Dekk brødformen stramt med plastfolie før du setter den inn i stekeovnen, som du har forvarmet til 96-100 grader (litt forskjellig hvor langs stekeovner går) med 100 % damp.

Du må også passe på at du ikke steker den for lenge. Den skal fremdeles være litt dissete på toppen når du tar den ut av stekeovnen, for den setter seg videre etter at du har tatt den ut. Bruker du for sterk varme, eller steker den for lenge, kan du risikere å få luftbobler eller –tuneller i puddingen. Og det vil du jo ikke ha.

Ingredienser

225 g sukker
1 vaniljestang(-stenger)
6 egg
6 dl h-melk
3 dl kremfløte

Til servering
3 dl kremfløte

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 100 grader. Finn fram en brødform eller annen ildfast form på ca. 1 ½ liter.

Ha 125 gram av sukkeret  en stekepanne og varm det opp på svak varme til det blir flytende karamell. Pass på at det ikke brenner seg! Det skjer lett når sukkeret først begynner å smelte. Hell den flytende karamellen over i brødforma og rull litt på den slik at hele bunnen blir dekt av karamellen.

Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha dem i en tykkbunnet kjele sammen med melken og fløten og varm til den når kokepunktet.

I en bolle pisker du lett sammen eggene og sukkeret (og vaniljesukkeret, dersom du bruker det). Hell den varme melken over eggeblandingen og rør til sukkeret er oppløst. Hell det gjennom en sil og over karamellen i brødformen.

Sett brødformen i en langpanne og hell vann opp til 1/3 av formen. Stek karamellpuddingen litt nedenfor midten av ovnen i 2 timer. Ikke åpne stekeovnsdøra før det har gått minst 1 1/2 time. Ta ut formen og la den avkjøles før du setter den i kjøleskapet til dagen etter. Karamellpuddingen skal være fast på toppen, men fremdeles litt “dissete” i konsistensen når du tar den ut. Former er forskjellige i forhold til hvordan de frakter varme, så det kan være at du må steke lenger før konsistensen blir riktig.

Skjær langs kanten med en spiss kniv før du hvelver puddingen over på et serveringsfat. Pisk gjerne krem og server til.

Så enkelt lager du god, gammeldags karamellpudding!

49 kommentarer til “Så enkelt lager du god, gammeldags karamellpudding!”

 1. Hei!
  Har testet uten å varme opp først, og da måtte karamellpuddingen stå mye lengre i ovnen før den ble stiv nok. Tok ut etter 2 timer, og da var den flytende i midten. Ble ikke stivere av å stå en stund heller, så jeg hev den i ovnen en god stund til, og da ble den heldigvis bra! 🙂

  Det sier seg kanskje selv at den må steke lenger om den ikke er varmet opp først, men jeg tenkte ikke på det før den ikke ville stivne.

  Ellers var den kjempegod 🙂

 2. Hei
  Skal lage pudding til 250 pers. i serv.skåler.
  Har prøvestekt 4 stk for å teste. so far so good.
  Bruker convektorovn m/varmluft. Regner med det er ok.
  Lager 60 pers. rører 4 ganger.
  Så lurer jeg på om det bare er å gange opp oppskriften for 6 pers. 80 ganger helt slavisk-

  På forhånd takk.

  Mvh
  Arild

  • Hei Arild!
   Ja, det vil jeg tro at det skal være. Det er ingen komponenter i denne oppskriften som jeg tenker at endrer seg ved store/mindre mengder, så jeg tror det bare er å finne frem kalkulatoren. Masse lykke til!

  • Hei Anne! Jeg bruker hele egg. Av en eller annen grunn hadde det kommet inn en setning om at eggeplommene skulle vispes. Det er altså feil. Det er eggene som skal vispes.

 3. Jeg smelter sukkeret direkte i formen(e) i stekovnen. Krever en viss påpasselighet, men da er jeg «ferdig med det», — lager oftest tre porsjoner om gsngen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon