Å bake er for meg både avkobling og rekreasjon! Det er dessuten en fabelaktig aktivitet for å bli kvitt frustrasjon, aggresjon og andre ord som slutter på -sjon og som er med på å få skuldrene opp til ørene.  Det er liksom helt umulig å stå der å bake og være sinna. Er det eventuelt mye som skal ut, råder jeg deg til å elte sammen deigen for hånd!

Disse frørundstykkene har jeg lagd veldig mange ganger. Mamma har bakt dem enda flere. Jeg tror nesten hun har med en pose frørundstykker til alle hun besøker. Vi bruker ikke helt den samme oppskriften, men du skal være god om du smaker forskjell.

Saftige rundstykker

Dette trenger du til 32 rundstykker
Deigen
7 ½ dl skummet kulturmelk
50 g gjær
2-3 gulrøtter
snaut 1 ½ kg hvetemel
75 g smør
3 ss honning
3 dl cottage cheese eller kesam
1 ts salt

Til strøing
linfrø
solsikkefrø
blå valmuefrø
sesamfrø

Varm melken til den er fingervarm og løs opp gjæren i den. Riv gulrøttene på den fineste sida av rivjernet. Bland alle ingrediensene og elt i 5 minutter. Hev deigen på et lunt sted til dobbel størrelse, det tar rundt 45 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader og kle 2 stekebrett med bakepapir.

Hvelv deigen på et melet bakebord og del den i 32 emner. Rull dem ut til boller. Pensle bollene med vann og rull dem i en av frøtypene. Du får åtte rundstykker med hver frøtype. Etterhev rundstykkene under et rent kjøkkenhåndkle i ca. 20 minutter.

Stek rundstykkene midt i ovnen i 12-15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei:)
    hvis jeg bruker tørrgjær, anbefaler du å blande den med melet eller den varme melken? Hva med smøret, skal det smeltes eller smuldres i melet? Jeanette 🙂

  2. Disse rundstykkene lagde jeg for et års tid siden, og nå lette jeg febrilsk for å finne tilbake til den deilige oppskriften… Jeg fant jeg fant!! Gleder meg til å bake dem imorgen 🙂

  3. Hei, kan denne deigen også brukes til brød? Og sånn generelt, kan man lage brød av rundstykkeoppskrift sånn uten videre?

  4. Hei. Jeg kjenner noen » urolige mager » . Kan jeg bruke andre meltyper,
    f.eks. spelt , så jeg kan by disse gjestene også på deilige rundstykker ?
    Hilsen Greta .

  5. Hei!
    Jeg har laget disse rundstykkene i noen år nå, etter jeg kjøpte en bok på matvarebutikken med flere oppskrifter i.
    Disse rundstykkene er helt magiske og holder seg lenge. Ettersom det også er såpass stor oppskrift pleier jeg gjerne å halvsteke ca halvparten og fryser dem. De er virkelig gode!!

    • Hei Mari! Ja, du kan bytte ut med noe grovt også. Bruker du mer enn 50 % grovt mel, vil de endre ganske mye på konsistensen. De vil fremdeles være gode og luftige, men jeg ville nok holdt meg på rundt 5-600 g med govt mel. Lykke til!

Legg igjen en kommentar til frutimian Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *