Hjemmelagd jordbærsyltetøy

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hjemmelagd jordbærsyltetøy

Som en hver annen nordmann med vett og forstand elsker jeg de norske jordbærene og spiser så mye som jeg overhode greier. Og for å beholde sommerfølelsen utover høsten og vinteren også, lager jeg massevis av deilig jordbærsyltetøy. Det aller meste rører jeg sammen og putter i fryseren. Men noen glass med kokt syltetøy er også godt. Her går du min oppskrift på begge deler.

Sørg for å bruke faste, fine bær når du sylter og rører syltetøy. Er de våte og vassne, passer de bedre til koking enn røring.

Rørte jordbær

2 kg jordbær
1 pose frysepulver
500 g sukker

Rens jordbærene og fjern hamsen. Del dem i mindre biter. Vil du ha et litt tykt syltetøy, kan du mose halvparten av bærene med en stavmikser eller i en food processor mens du bare rører den andre delen. Det bruker jeg ofte å gjøre.

Bland sammen frysepulver og sukker og ha det oppi sammen med bærene. Rør godt til alt sukkeret er oppløst. Det er best å bruke helt finkornet sukker når du rører sammen som dette. Ha syltetøyet i beger og putt dem oppi fryseren. Opptint syltetøy holder seg i kjøleskapet i 4-5 dager.

Kokt jordbærsyltetøy

tette syltetøyglass
2 kg jordbær
1 pose syltepulver
500 g sukker
evt. 1 vaniljestang

Det er litt mer bestemor over det kokte jordbærsyltetøyet, men det meste av det som kom fra bestemor var jo godt! Kunsten er å ikke koke det for lenge, da blir det tamt i både smak og farge.

Først må du sterilisere glassene og strikkene. Ha dem opp i en kasserolle med kokende vann og la det koke i noen minutter. Legg dem så inn i stekeovnen, på 100 grader, og la dem ligge der til du skal bruke dem. Det er viktig å ikke borti strikkene og toppene av glassene med fingrene slik at det kommer bakterier på dem.

Ta av hamsen og del opp jordbærene og ha dem opp i en kasserolle. La det koke opp. Ha så i syltepulveret. La det småkoke i 2 minutter, ikke mer. Bruk en skje til å ta av skummet som danner seg på toppen. Ta kasserollen av plata og tilsett sukkeret og en vaniljestang, hvis du ønsker å bruke det. Snitt opp stangen før du har den i. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ta ut vaniljestangen, tørk av den og ha den i ett glass med sukker. Så kan du bruke den senere også. Ha syltetøyet så forsiktig over i de steriliserte glassene. Hvis du søler på kanten må du tørke godt av før du fester lokket.

La glassene stå på hodet til de har blitt kalde. Settes så kaldt i kjøleskapet eller en kald kjeller.

Hjemmelagd jordbærsyltetøy

God sylting!

 

 

30 kommentarer til “Hjemmelagd jordbærsyltetøy”

 1. Takk for gode oppskrifter! Kan man lage syltetøy med mindre sukker og for eksempel erstatte noe av sukkeret med søtning? Og hvor er de små og kjekke fryseboksene fra? Fortsatt god sommer!

  • Hei Kristin!
   Det kan du sikkert gjøre. Jeg har aldri prøvd å erstatte sukkeret jeg bruker med noe annet, men vil anta at det går greit.
   De søte små boksene har jeg kjøpt på Nille.
   🙂 Marit

 2. Et lite tips til deg fra en nordmann som bor i Danmark.Har du noensinne prøvd å ha et par never med roseblader i ditt syltetøy? Det smaker himmelskt!(nyperoser). Elsker dine oppskrifter,og det gjør min danske familie også. I dine kanelboller bruker jeg hakket sjokolade,det er stor suksess hos barnebarna:(

 3. Hei Laila og tusen takk for tilbakemeldingen! Meldingen var så positiv at jeg ikke så at det smiletegnet var snudd feil vei før jeg så unnskyldningen din under 🙂
  Det har jeg aldri prøvd å tilsette, men det skal jeg prøve til neste år. Det er i det kokte syltetøyet du tilsetter rosebladene?
  Marit

 4. Hei! Dette må prøves 🙂
  Men – hvor lang holdbarhet er det på syltetøyet? Både i fryser og i kjøleskap..

 5. Hei Mari!

  I fryseren holder syltetøyet i minst 1 år. Innimellom finner jeg syltetøy som jeg lagde for både 2 og 3 år siden og som smaker akkurat like godt. I kjøleskapet holder det seg i godt i ca. 5 dager. 🙂

 6. Så deilig! Oppskriften skal definitivt prøves ut i morgen, etter jeg har plukket kilovis av lokale Asker-jordbær 🙂 God sommer til deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon