Jeg hadde lagd ganske mye mat hjemme før jeg forlot redet som 19-åring, så jeg tror ikke det var matinntaket som bekymret mest da de to gamle tok fatt på hjemveien etter å ha kjørt med full bil og tilhenger til hovedstaden. Med på lasset var det med både seng, pult, tørkestativ(!), klær, kjøkkenbord og fire nymalte hvite kjøkkenstoler. I tillegg til Startpakken – en stor isoporkasse bestående av et titalls rømmebeger fylt med frosset syltetøy, porsjonspakninger med frossen kjøttdeig og flere, litt større, pakker med rent kjøtt. Pakket fint inn i plast og gråpapir, hvor mamma hadde skrevet vekt, hvilken kjøtttype det var og ikke minst hva hvert stykke kunne brukes til.

Og det var da jeg skulle prøve meg på et av disse kjøttstykkene, jeg fant ut at kjøkkenlærdommen hjemmefra ikke hadde innbefattet å ta i store, rå kjøttstykker. Så jeg grein skikkelig på nesa mens jeg skjærte av det jeg antok burde bli avskjært. Det skulle forhåpentligvis ende opp som en skikkelig god søndagssteik.

Kjøttstykket skulle jeg marinere. Marinering på denne måten hadde vi aldri gjort hjemme, og jeg hadde sikkert ikke hørt ordet før heller, før jeg så noen gjøre det på tv. Men jeg hadde ikke penn og papir ved min side da tv-kokken dreiv på, så jeg måtte stole på hukommelsen da jeg sto med det store, rå kjøttstykket foran meg. Og så er det jo sånn at når man opererer med helt, eller nesten helt, ukjente ting, har hukommelsen en tendens til å være litt mangelfull. Så også denne gangen. Resultatet ble en litt god, men litt rartsmakende søndagsstek.

Når du marinerer kjøtt eller fisk, er det mer for å gi smak enn for å mørne kjøttet eller fisken. Hvis du bruker syre i marinaden, bør du være litt forsiktig med hvor lenge du lar hovedingrediensen marineres. Spesielt dersom det er fisk du marinerer. Fisk bør ikke marinades i mer enn 2–3 timer. Kjøtt kan gjerne ligge et døgn i marinaden. Men skal maten ligge i marinaden lenge, bør det ikke tilsettes mye salt eller syre. Syre bryter ned proteinene slik at fisken eller kjøttet nærmest blir kokt. På samme måte som du fordeler en syrlig saus over tynne kjøtt- eller fiskeskiver til en carpaccio.

Her er et utvalg av sauser og marinader som du kan bruke til resten av sommerens grilling!

Marinader og sauser til sommerens grilling

BBQ
Helt ypperlig til svinekjøtt, spesielt hel ribbe

1 1/2 ss demerarasukker
3 fedd hvitløk, finhakket
1 cm fersk ingefær, finhakket
1 ss rødvinseddik
4 ss sojasaus
1 ss honning
1 dl ketchup
1 ts worchestershiresaus
skall av 1 lime

Smelt sukkeret i en liten kasserolle. Ha i hvitløken og ingefæren og rør rundt i 30 sekunder. Ta kasserollen av plata og rør inn de andre ingrediensene. Kan oppbevares i lufttett boks i kjøleskapet i flere uker. Pensles på skjøttet både før og mens det grilles.

Urte og hvitløksmarinade
passer godt til lam og vilt

1 ss rødvinseddik
2 ts balsamicoeddik
2 ss sojasaus
1 ss honning
3 fedd hvitløk, knust eller hakket
2 ss søt chilisaus
2 1/2 dl rapsolje
en neve fersk timian
en gren fersk rosmarin

Bland alt. Det er enklest å blande inn honningen hvis den er flytende. Hvis du ikke har flytende honning, kan du varme opp den faste litt.

Yoghurtmarinade
er veldig god til kylling

2 dl matyoghurt
1/2 dl yoghurt naturell
2 ts gurkemeie
1 ts spisskummen
1 ts honing
1 ts salt

Bland alt. Det er enklest å blande inn honningen hvis den er flytende. Hvis du ikke har flytende honning, kan du varme opp den faste litt.

Søt chili- og koriandermarinade
passer til skalldyr og svinekjøtt

4 ss søt chilisaus
2 fedd hvitløk, knust eller hakket
1 lime, både skall og saft
1 cm fersk ingefær, finhakket
2 ss sojasaus
1 1/2 dl rapsolje
en neve fersk koriander, både stilk og blad, hakket

Bland alt.

Thaimarinade
passer både til kjøtt og fisk

2 ts pepper
3 fedd hvitløk, knust eller hakket
2 ts salt
1 neve fersk koriander, både stilk og blad, hakket
skall av 1 lime
saft av 2 lime
3 ss olivenolje

Bland alt.

Marinader og sauser til sommerens grilling

Lag dine egne skakssatte oljer. Fine smågaver er det også.

Hvitløksolje
2–3 fedd hvitløk, finhakket
raps- eller olivenolje til flasken er full

Må oppbevares i kjøleskapet. Holdbar 3–4 uker.

Chiliolje
1 fersk chili, skjært i tynne strimler, fjernet frø
raps- eller olivenolje til flasken er full

Må oppbevares i kjøleskapet. Holdbar 3–4 uker.

Urteolje
2–3 grener fersk timian
2–3 blader fersk rosmarin
1 liten gren fransk estragon (kan utelates)
raps- eller olivenolje til flasken er full

Kan oppbevares i romtemperatur.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *