Verdens beste kanelboller!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Verdens beste kanelboller!

4. oktober feirer Sverige kanelbollens dag, og jeg vil også være med på feiringen! Kanelboller er og blir en av mine store gjærbakstfavoritter! Når det er sagt må det samtidig sies at jeg elsker jo stort sett det meste når det kommer til duftende bakst!

Jeg er ikke mye av en gambler, men er villig til å satse en betydelig mengde kronasje på at disse kanelsnurrene fyker rett opp på topp 3 lista di over søt gjærbakst! De er lette som de hviteste godværsskyene midt på sommeren, de har en nydelig smørsmak og under bollene dannes den beste av de beste karameller som bare venter på å bli spist av deg!

Tre ting må sies om deigen før du setter i gang.
1. Du må bruke ekte smør for å få den beste smaken.
2. Deigen føles og ser ganske løs ut når den er ferdig eltet.
3. Deigen er veldig god å jobbe med uten at du trenger å tilsette mer mel under utkjevlingen.

Dette er en stor oppskrift slik at du får 40 kanelsnurrer. De tåler godt å bli fryst. La dem tine på halvveis på kjøkkenbenken før du varmer dem opp på 170 grader i ca. 10 minutter. Velger du å halvere oppskriften, halverer du gjærmengden også.

Verdens beste kanelboller!

Deig
200 g romtemperert smør
1,125 kg hvetemel +  litt til utkjevling
150 g sukker
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ts (ca 10 kapsler) kardemomme
7 dl melk
50 g gjær for søte deiger

Fyll
150 g romtemperert  smør
200 g melis
4 ts kanel
2 ss lys sirup eller rennene honning

Jeg smuldrer alltid smøret inn i mine søte gjærdeiger i stedet for å smelte det. Smuldringen gir et ekstra løft til deigen og det ferdige produktet. Smuldre smøret i melet. Bland i resten av det tørre.

Verdens beste kanelboller!

Bruker du hel kardemomme, fjerner du kapslene før du knuser frøene i en morter. Varm melken til den blir fingervarm og rør ut gjæren i den. Elt deigen godt sammen. Bruker du en mikser, elter du deigen på ganske høy hastighet i 5 minutter. Rører du den sammen for hånd i en bolle, må du beregne litt ekstra tid. Deigen er ganske løs, så den vil kjennes forholdsvis klissete ut når du tar i den.

Dekk bollen med et klede og la den heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter. La deigen stå lunt og uten trekk under hevingen.

I mens kan du lage fyllet. Det rører du ganske enkelt sammen i en bolle til smøret har absorbert resten av ingrediensene.

Verdens beste kanelboller!      Verdens beste kanelboller!

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet før du hvelver ut deigen. Brett opp hjørnene inn til midten av deigen en gang eller to. Hvis deigen er for klissete til at du greier å jobbe med den, tilsetter du litt mer mel. Del deigen i to like store deler. Legg den ene til side. Dryss på litt mer mel før du kjevler deigen ut til et rektangel på ca. 60 x 35 cm. Løft opp deigen litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Smør halvparten av fyllet utover leiven. Ikke ta helt ut til kantene og la det være igjen 5-6 cm uten fyll på den ene langsiden. Rull sammen til en lang pølse. Skjær ca. 3 cm tykke skiver fra rullen og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

Gjenta med resten av deigen.

Dekk stekebrettene med plastfolie og la kanelsnurrene etterheve i 20-25 minutter. Sett i mellomtiden på stekeovnen på 225 grader, vanlig over- og undervarme.

Verdens beste kanelboller!

Stek snurrene midt i ovnen på 225 grader i 12-14 minutter. Følg med slik at de ikke blir brente. Nå når de stekes, vil en del av fyllet renne under bollene og ned på bakepapiret, så når de er ferdig stekte lar du både bakepapir og boller skli ned på en bakerist. Når de så blir avkjølt ligger det et tynt karamellag under kanelsnurrene.

Verdens beste kanelboller!

79 svar til “Verdens beste kanelboller!”

 1. Kan jeg komme med et ønske? Jeg digger bloggen din, og skriver ofte ut oppskrifter – og denne er på 20 sider (!) dersom man skriver ut hele. Trines Matblogg har en skriv ut-funksjon hvor man kan klikke bort bilder og tekst man ikke trenger, og da skrive ut på et eller to ark… Hadde vært fantastisk for både meg og regnskogen om du og hadde den samme 🙂

  • Hei Christin!
   Jeg er fullstendig klar over problemet og jeg jobber for å løse det. Jeg synes også at det er skikkelig kjedelig 🙂

 2. Jeg har spist kanelboller opp gjennom årene, men har aldri bakt dem selv, og heller aldri forstått hva som er så fantastisk med dem. Min datter har brukt den ferdigblandingen du kjøper i butikken, men den er jo ikke bra overhodet. Så i går da jeg fant din oppskrift tenkte jeg at nå skal jeg sannelig prøve selv, og hvilket resultat! Jeg er helfrelst, disse kanelbollene er bare himmelstormende gode!! Min datter er hjertens enig og kommer aldri til å ty til ferdigblandingen igjen. Takk!

  • Kjære Marianne!
   Nå bare satte du et perfekt punktum på en allerede fin dag! Så utrolig hyggelig å høre 🙂
   God bakst til deg videre også!
   M

 3. Helt perfekt på første forsøk 🙂 Takk for super oppskrift. Jeg brukte vanlig tørrgjær, og blandet i gjæra før jeg tilsatte melka som jeg varmet til ca 40 grader. Nå er det bare å invitere på kaffebesøk, for fryseren er full av godsaker!

 4. Helt fantastiske gode kanelboller!!!!! Så luftig og saftig en deig og det beste kanelfyllet jeg har smakt i kanelboller! Jeg brukte sirup. Brukte 1pk tørrgjær og rørte inn biter av smøret helt til slutt i stedet for å smuldre det inn i melet. Stekte de med 25% damp i min dampovn.

 5. Jeg baker endel, og da spesielt gjærbakst… Disse kanelsnurrene var helt fantastiske ? Veldig enkel deig å jobbe med!! Kjempefornøyd ?

 6. Takk for denne oppskriften! Kjempegode kanelboller, luftige med godt fyll, ganske enkle å lage – god deig å jobbe med 🙂 Falt veldig i smak hos store og små.

  • Hei Anne! Det er bare at jeg bruker litt lengre hevetid på de med mindre gjær. Du kan gjerne øke gjærmengden i de også. Og oppskriften på de veldig gode bollene kan gjerne brukes til å lage kanelboller også 🙂 God bakst!

 7. Har virkelig lyst til å prøve «din» oppskrift – og fyll, – og ønskelig om du kan si litt om hvorfor du i tillegg til gjær for søte deiger også har 1/2 ts bakepulver i denne deigen??

  • Hei Tova! Jeg brukte bestandig det før – for det brukte moren min også – men jeg bruker det ikke mer nå. Alle oppskrfitene er i preget av hva jeg gjorde da jeg skrev oppskriften. Nå bruker jeg også å elte inn smøret helt til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon