Gryte med sei og safran
Jeg blir alltid like lykkelig når noen kommer bort til meg ens ærend for å fortelle meg at de har blitt så glad i en av mine oppskrifter. Og innimellom er det oppskrifter som jeg nærmest har glemt selv også. Ettersom det er så mange oppskrfter som skal lages og prøves, greier jeg ikke å lage alle rettene jevnt og trutt. Da er det ekstra moro når jeg blir minnet på oppsrifter vel verdt å huske. Denne seigryta var en av de aller førtse oppskriftene jeg hadde på trykk, det vil si at den ble trykket i Rakkestad Bygdeblad høsten 2003. Oppskriften er sterkt inpirert av en gryte jeg hadde sett Tine Nordstrøm lage på SVT1.
Her bruker jeg safran i gryta. Det trenger du selvfølgelig ikke å gjøre. Vil du allikevel ha den fine gule fargen, kan du bruke gurkemeie. Da blir hele retten lavkost.
Dette trenger du for å lage fiskegryta til 4 personer
1 stor gul løk
3 vårløk
4 hvitløksfedd
2 store gulrøtter
1 ss smør
noen tråder safran eller 1/2 ts gurkemeie
1 sukkerbit
6–7 middels store poteter
7 dl vann
saft fra 1/2 sitron
1 brokkolibukett
1 kg seifilèt
salt
pepper
Rens løk, vårløk, hvitløk og gulrot, og skjær det i tynne skiver. Ha det oppi en kasserolle sammen med smøret og la det surre på ganske svak varme i 5–6 minutter til løken blir blank og fin. Ha safrantrådene sammen med sukkerbiten i en morter og knus det sammen. Ha det oppi kasserollen og la det surre sammen med løken.
Skrell potetene og skjær dem i skiver. Ha dem i kasserollen og slå over vannet. La det småkoke i 10 minutter. Smak til med salt, pepper og sitronsaften. Del opp brokkolien i små buketter og ha i etter 7 minutter.
Del opp seifiletene i passe store stykker og ha de i kjelen. Nå må du være forsiktif slik at ikke fisken går fullstendig i stykker, så det beste er å blande inn fiskebitene mens de ennå er fryste. La gryta trekke på svak varme i 5 minutter. Fisken er ferdig når den har blitt hvit. Serveres med litt flatbrød.
[…] Torsdag – Seigryte med safran […]
Denne retten ser veldig god ut, men hvor ble det av brokkolien?
Ja, si det!
Den har tydeligvis forsvunnet. Jeg skal legge den inn med det samme 🙂
Genial rett – alt i ett – takk for tipset! Passer også med salat, jeg hadde litt tabbouleh og det var godt til.
Veldig enkel og smaker nydelig, godt med litt faste potet og gulrotbiter
Billig hvis en dropper safran
Fin farge – passer til sitronsmaken
Jeg ville ha sausen litt tykkere og raspet litt av potetene, det fungerte bra!
Høres skikkelig godt ut, Ågot!
Den er det jammen veldig lenge siden jeg har spist. Det må vi få gjort noe med 😉
Hei Marit,
Seigryta ser fristende ut, så den må jeg prøve. Bruker safan av og til (fiskesuppe, bakst), men har aldri knust det sammen med sukker. Hvorfor?
Hilsen Reidun
Hei Reidun. Sukkeret gjør bare at det er lettere å knuse safranen, men det er absolutt ikke påkrevd. 🙂
Hei igjen Reidun! Så akkurat i det jeg sendte svaret at etternavnet ditt er Huseth. Og det betyr vel kanskje at du er min gamle ungsomsskolelærer? Morsomt!
Håper livet er bra. Vennlig hilsen Marit 🙂