Langstekt ribbe!
Jeg synes ribbe er så godt at det må spises oftere enn bare én, to eller tre ganger i løpet av juledagene. Adventstiden er perfekt til å lage flere varianter av ribben slik at smaken kan nytes med ulikt tilbehør. Her har jeg langstekt den i 10 timer og serverer den med en veldig god og kjempeenkel soppsaus.
Dette trenger du til 6 personer
Ribbe
2 1/2 kg fersk ribbe
2 ts salt
nykvernet pepper
20 s smør
1 ss rapsolje
3 sjalottløk
1 hel hvitløk
2 laurbærblad
2 dl vann
Soppsaus
50 g tørket sopp, gjerne en blanding av ulike typer
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 1/2 dl kyllingbuljong
1 1/2 dl kremfløte
salt
pepper
Jeg synes ribbe er så godt at det må spises oftere enn bare én, to eller tre ganger i løpet av juledagene. Adventstiden er perfekt til å lage flere varianter av ribben slik at smaken kan nytes med ulikt tilbehør. Her har jeg langstekt den i 10 timer og serverer den med en veldig god og kjempeenkel soppsaus.
Rut opp svoren på ribba. Det blir enklest å skjære fine stykker etterpå hvis du ruter opp i rette firkanter. Fordel godt med salt og pepper rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn i plastfolie og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag.
Sett stekeovnen på 100 grader. Har du en langpanne eller et ildfast fat som tåler å stå på kokeplatene bruker du det til ribba. Sett forma på én eller to plater, alt etter hvor stor forma er, og ha i smøret og oljen. Legg i ribba med svorsiden ned og stek den på ganske sterk varme i noen minutter til svoren begynner å få god farge. Snu ribba.
Del sjalottløkene og den hele hvitløken i to biter hver. Skallet skal bare være på. Ha det i panna sammen med laurbærblad og vann. Dekk forma med aluminiumsfolie og sett den midt i stekeovnen de neste 8-10 timene. Før servering tar du av aluminiumsfolien, setter på grillelementet og griller ribba i noen minutter til du får en sprø svor.
Soppsausen
Ha soppen i en bolle og tøm over nok kokende vann til at det dekker. La det stå i ca. 20 minutter. Finhakk sjalottløken og hvitløken og surr det i en liten kasserolle sammen med olivenoljen i noen minutter til løken har blitt blank. Den skal ikke ta farge. Ta soppen opp av bløtevannet og ha i sammen med buljong (eller kraft hvis du har) og fløten. La det småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Vil du ha den mer klassiske ribbevarianten? Oppskriften på det, finner du her.
[…] du å prøve deg på en langstekt juleribbe, finner du oppskriften på det her, og vil du ha en juleribbe med litt annet tilbehør, finner du oppskriften på det her. Der kan du […]
[…] Oppskriften på denne ribba og soppsausen, finner du her! […]